/ GETTY IMAGES-STEEX
29/03/2024 u 05:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Najbolja rutina njege za dehidriranu kožu koja daje odlične rezultate

Ako imate dehidriranu kožu, za čišćenje lica birajte što nježnija sredstva

Ako vam je koža zategnuta, izgleda sivo i blago se peruta, možete na brzinu zaključiti da imate suvu kožu. A da li je vaša koža uvijek bila suva? Ako ne, mnogo je vjerovatnije da je dehidrirana. Suvu kožu karakteriše smanjeno lučenje sebuma. Dehidrirana koža, s druge strane, ima malo vode, ali ne i manjak ulja.

Razlog nije genetska predispozicija, više je to posledica načina života kao što su ishrana sa malo masnih kiselina i drugih hranljivih materija. Manjak vlage u koži može biti posledica i prekomjernog konzumiranja alkohola, kao i nepravilne upotrebe proizvoda za njegu kože i nepovoljnih vremenskih uslova. Srećom, pravilna njega kože može vrlo brzo da joj povrati neophodnu vlagu i sjaj.

Sredstva za čišćenje dehidrirane kože

Ako imate dehidriranu kožu, za čišćenje lica birajte što nježnija sredstva. Ukoliko vam je koža zategnuta nakon čišćenja, to sredstvo za čišćenje nije za vašu kožu, barem sada kada želite da poboljšate hidrataciju kože. Birajte sredstva za čišćenje koja sadrže prebiotike i probiotike. Probiotici mogu pomoći da se obnovi kožna barijera što je ključno u oporavku dehidrirane kože. Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju u sredstvima za čišćenje dehidrirane kože su ceramidi. Ceramidi su lipidi koji igraju ulogu u zadržavanju vlage, tako da je njihovo uvođenje u dnevnu rutinu njege za dehidriranu kožu više nego poželjno. Ono što nikako ne bi trebalo da koristite ako imate dehidriranu kožu su micelarna voda koja sadrži alkohol i maramice za skidanje šminke.

Serumi za dehidriranu kožu

Sredstvo za čišćenje, hidratantna krema i SPF nisu jedni proizvodi koji su neophodni za pravilnu njegu dehidrirane kože. Istina je da je hidratantna krema izuzetno korisna kao metoda omekšavanja gornjih slojeva kože. Ali serumi prodiru u dublje slojeve kože i zahvaljujući njim apostići ćete bolje rezultate. Tip hidratatora koji vam je potreban za njegu dehidrirane kože naziva se humektant. Humektant je molekul koji vezuje vodu za sebe, a glavni koji ćete naći u njezi kože je hijaluronska kiselina (iako je glicerin još jedan zaista efikasan ovlaživač). Hijaluronska kiselina će pomoći da se vlaga iz okruženja uvuče u vašu kožu. Vaša koža će se trenutno osjećati punijom i hidratizovanijom kada koristite serum hijaluronske kiseline.

Hidratantna krema

Hidratantna krema je nešto što se nanosi na kožu nakon seruma i ključna je za očuvanje zaštitne barijere kože i sprečavanje gubitka vlage. Naime, ako je ova barijera narušena osim dehidratacije mogu se javiti i ostali kožni problemi kao što su crvenilo i akne. Dakle, bez kvalitetne hidratantne kreme ne možete se boriti protiv dehidratacije kože.

SPF pod obavezno

Svakom je potreban SPF svakog dana, jer UVA i UVB zraci mogu da oštete kožu, ubrzaju njeno starenje i izazovu fleke na koži. UVA zraci dopiru do nas tokom cijele godine, bez obzira na vremenske prilike, i kroz prozore, tako da je SPF uvijek potreban.

Oprezno s pilingom!

Prekomjerni piling je zapravo glavni uzrok dehidrirane kože, pa ga nemojte raditi češće od jednom nedjeljno. Ako koristite rutinu njege kože u kojoj svaki proizvod sadrži kiselinu za piling, nije ni čudo što je vaša koža dehidrirana. Ako još ne koristite proizvod za piling kože, razmislite o mliječnoj kiselini. Vjeruje se da je mliječna kiselina jedna od najhidratantnijih kiselina za piling.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:13