/ -UNIVERSITY OF PADUA/ISMEO, ROME
22/03/2024 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Otkriven karmin star 5.000 godina

Za razliku od modernih ruževa, ovaj se vjerovatno nanosio četkicom, kaže međunarodni tim naučnika

Najstariji poznati ruž za usne na svijetu korišten je prije 5.000 godina u današnjem južnom Iranu, navodi se u novoj studiji. Tamnocrvena boja za usne, u bočici od kamena, pronađena je na mjestu drevnog groblja 2001. godine, međutim istraživači su tek sada uspjeli da je identifikuju.

Za razliku od modernih ruževa, ovaj se vjerovatno nanosio četkicom, kaže međunarodni tim naučnika.

Dodaju da ovo otkriće baca novo svjetlo na predstavu o ženskoj privlačnosti koja je postojala u javnosti u brzomijenjajućem bronzanom dobu.

Masimo Vidal, profesor arheologije na Univerzitetu u Padovi u Italiji, koji je analizirao sadržaj bočice, kaže da voli da vjeruje da su ovaj karmin nosile žene "iz visokog društva od prije 5.000 godina". Bočica sa kozmetičkim proizvodom pronađena je na groblju koje potiče iz trećeg milenijuma prije nove ere i nalazi se u blizini rijeke Halil u provinciji Kerman, u jugoistočnom Iranu. Ovo je jedan od mnogih predmeta koji su se pojavili na površini zemlje poslije poplava i koji su pali u ruke lopova prije nego što su došli u posjed iranskih vlasti, prenosi BBC.

Istraživanje je povezalo bočicu sa karminom sa "moćnom" Marhaši civilizacijom iz bronzanog doba, koja je u to vrijeme bila u procvatu u ovom dijelu Mesopotamije.

"Bili smo veoma iznenađeni jer se supstanca dosta razlikuje od sive kompaktne supstance kakvu smo ranije pronalazili u drugim bocama. Kada smo uzeli dlijeto da otvorimo, prosuo se rastresiti, homogeni prah, tamno sivoljubičaste boje", rekao je Vidal.

Analizirajući prah, tim je otkrio da sadrži hematit, koji mu je davao tamnocrvenu boju.

"U kombinaciji sa drugim sastojcima, poput biljnog ulja i voska, to je napravilo mješavinu koju bi čovjek očekivao u modernom karminu", rekao je Vidal.

Društvo u ovom području dosta se promijenilo od bronzanog doba, a iranska savremena teokratija sa negodovanjem gleda na takve kozmetičke ukrase

Međutim, u prošlosti je, kažu istraživači, elita koristila šminku kao način pokazivanja luksuza i superiornog statusa.

Istraživači smatraju da su žene željele da izgledaju lijepo u vrijeme sve većeg socijalnog stresa kome su bile izložene u vrijeme brzih društvenih promjena.

Vidal je oprezan i ne želi da tvrdi da su otkrili najstariji karmin u svijetu, jer je uvijek moguće da se pojavi neki raniji uzorak.

"Recimo da je naša boja za usta jedna od veoma ranih. Volim da zamišljam žene iz vremena ranog Irana kao zvijezde elitnih društava od prije 5.000 godina. Dodatna istraživanja će otkriti više", kazao je Vidal.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:37