Ilustracija / -
24/04/2024 u 23:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iranski reper osuđen na smrt zbog podrške protestima 2022.

Iranski reper, zatvoren zbog podrške antivladinim protestima 2022. godine, osuđen je na smrt, kazao je njegov advokat.

Tumaj Salehi je u svojim pjesmama pružao podršku protestima koji su izbili zbog smrti Mahse Amini, žene koja je preminula u pritvoru, nakon što je navodno na „neprimjeren“ način nosila hidžab, piše BBC.

Dvije Iranke uhapšene zbog plesa na trgu u Teheranu

Jedan od Salehijevih advokata Amir Resijan kazao je da će se reper žaliti na presudu.

Iranske vlasti nisu ništa komentarisale.

Salehi je prvo uhapšen u oktobru 2022, nakon što je javno izjavio da podržava proteste i optužen je za brojne prekršaje.

Osuđen je u julu 2023. na šest godina i tri mjeseca zatvora, nakon što je izbjegao smrtnu kaznu zbog odluke Vrhovnog suda.

U januaru je Revolucionarni sud Isfahana optužio Saleha po novim optužbama, pored onih zbog kojih je ranije oslobođen, rekao je njegov advokat.

Advokat je za lokalne novine kazao da je revolucionarni sud ignorisao odluku Vrhovnog suda o pomilovanju i umjesto toga podigao nove optužbe, prije nego što je reperu izrekao najstrožu kaznu.

Optužbe za koje je proglašen krivim uključuju korupciju, oružanu pobunu, propagandu protiv vladajućeg establišmenta i podsticanje nereda.

Salehi ima 20 dana rok da se žali.

Prije protesta 2022, etablirani umjetnik Salehi već je bio otvoren u svojim izjavama, što je dovelo do toga da mu je bilo zabranjeno da nastupa na koncertima. On je umjesto toga svoje pjesme objavljivao na društvenim mrežama.

Kroz njihove tekstove kritikovao je rukovodstvo Irana zbog njihove korupcije i obračuna sa neistomišljenicima.

Nakon što je 2023. osuđen na šest godina zatvora, u novembru iste godine je pušten uz kauciju, ali je ponovo uhapšen nekoliko dana kasnije po optužbi da je podijelio „lažne tvrdnje bez dokaza“, što je očigledna aluzija na video poruku koju je postavio, tvrdeći da su ga agenti obavještajnih službi mučili i vršili na njega pritisak.

Nedavno je iranska policija intenzivirala prisustvo na ulicama, kako bi kontrolisala islamistička pravila oblačenja za žene.

BBC navodi da se čini da je presuda islamskog revolucionarnog suda proračunata poruka koja signalizira snagu i odlučnost režima da suzbije svaki oblik neslaganja

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 07:54