/ GETTY IMAGES-IVAN KOZACHENKO
08/05/2024 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ovo cvijeće je najbolje saditi u maju

Topli dani kasnog proljeća najavljuju da je vrijeme za rad u bašti.

Želite da posadite neke lijepe biljke ovog maja, ali niste sigurni odakle da počnete? Postoji mnogo različitih opcija, jer maj je mjesec koji otvara sezonu proljećne sadnje bilja. Pa odakle onda početi?

Koje cvijeće je najbolje saditi u maju?

Svako ko se bavi baštovanstvom zna: maj je zaista pogodan mjesec za sadnju cvijeća. Postoji stvarno veliki broj cvjetnica koje možete zasaditi ovih dana i koje će vam uljepšavati prostor sve do kraja ljeta. Neke od najpopularnijih na ovim prostorima su:

Lala

Rododendron

Azaleja

Ljiljan

Božur

Klematis

Primula

Vejgela

Dren

Ruža

Jasmin

Abelija

Ipak, naš izbor je nešto drugačiji.

5 cvjetnica koje treba saditi u maju

Lepa Kata (Aster)

Iako mogu izgledati delikatno, asteri su veoma otporni na ljeto i mogu da podnesu neke ozbiljno visoke temperature. Ovo je sjajan višegodišnji cvijet koji treba saditi u maju. A ko ne ovaj cvijet?

Kadifica

Ovaj živopisni cvijet donose malo Sunca i radosti u vašu baštu ili na balkon, a savršene su za gajenje u maju, jer uspijevaju samo ako imaju dosta svjetlosti. Ne zahtijeva puno njege i brige, ali traje samo godinu dana.

Hibiskus

Krajnje je vrijeme da počnete da koristite sve toplije vrijeme i posadite nekoliko svojih omiljenih tropskih cvjetova. Hibiskus nije samo ljekovita biljka, on ima i egzotičan izgled. Ovom cvijeću je potrebno samo dovoljno prostora i vode da bi zaista uspijevalo u netropskoj klimi.

Gladiole

Kada je riječ o sadnji, ne razlikuju se mnogo od drugih biljaka. Najbolje ih je saditi na dubini od 10 centimetara sa razmakom između svake sadnice. Iako djeluju nježno, nisu zahtjevne – stručnjaci savjetuju da gladiole zalivate redovno, a da tokom cvjetanja treba dva puta mjesečno da dodajete tečno đubrivo za biljke. Gladiole vole sunce.

Dalije

Dalije cvjetaju do 120 dana, od početka ljeta, pa sve do hladnijih dana, što ih čini biljkom koja duže traje od ostalih sorti. Najbolje cvjetaju na područjima koja imaju hladniju ili umjerenu klimu, pa su savršene za varljiva ljeta ili dvorišta koja nisu izložena suncu u toj mjeri.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
CVIJEĆEMAJSADNJA
17. maj 2024 10:22