/ PHOTO BY PLANET VOLUMES ON UNSPLASH
18/01/2023 u 20:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mars ima četiri godišnja doba i marsotrese

Prikupljeni su kvalitetni podaci, a na panele je palo dosta prašine, nije više bilo moguće slati informacije, pa je NASA odlučila da misiju završi

Na četvrtu planetu Sunčevog sistema povela nas je Andrea Rajšić, doktor geologije i član NASA tima pri misiji "Insajt". Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a Rajšićeva je istakla da je bilo planirano da misija traje dvije godine i da se prikupe glavni podaci, ali je produžena na četiri i nedavno završena. Sakupljeno je dovoljno solarne energije solarnim panelima.

Prikupljeni su kvalitetni podaci, a na panele je palo dosta prašine, nije više bilo moguće slati informacije, pa je NASA odlučila da misiju završi, prenose Nezavisne.

- Crvena planeta ima četiri godišnja doba, jezgro je manje, u tečnom je stanju kao na Zemlji, sastoji se od više lakih elemenata, pa ne generiše magnetno polje kao što se dešava na Zemlji. Zbog toga Mars nema magnetno polje- rekla je Andrea.

Ističe da je za četiri godine istraživanja Marsa otkriveno oko 1.300 marsotresa, jer Mars nije mirna planeta. Marsotresi su intenzivniji nego na Zemlji.

- Mars je jedna velika pustinja i velike su oscilacije dnevne temperature. Neki potresi su posledica dnevne aktivnosti, postoje i rasedi i pukotine koji imaju nekakva kretanja- rekla je Andrea.

Dodaje da su zanimljivi inpakti, odnosno, udari meteorita, jer Mars ima tanku atmosferu, pa meteoriti lakše prežive i udare u površinu Marsa.

- Rezultati mog doktorata su doprinosili celoj misiji. Naučni tim Insajt misije sastoji se od preko stotinu naučnika i mladih istraživača iz celog sveta. Svi projekti na kojima radim su finansirani od NASA- dodala je.

Na Rudarsko-geološkom fakultetu 20. januara 2023. godine u 12 časova održaće se predavanje na kome će Andrea Rajšić govoriti o svojim iskustvima sa misije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 20:38