/ - FOTO: PEXELS
13/06/2023 u 23:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Omega" na aukciji kupila lažnu verziju svog sata za 3,4 miliona dolara

Kompanija je dodala da su tri bivša radnika "priznala niz nedozvoljenih aktivnosti tokom interne istrage u ‘Omegi‘, koja još uvijek traje. ‘Omega‘ pokreće krivični postupak protiv svih umiješanih u ovu prevaru

Švajcarski proizvođač luksuznih satova "Omega" navodi da je bio žrtva "organizovanih kriminalnih aktivnosti", jer su tri bivša radnika priznala da su učestvovali u prodaji lažnog primjerka sata spidmaster za oko 3,4 miliona dolara.

Sat je kupila upravo "Omega" za 3,115 miliona švajcarskih franaka - 25 puta više od gornje procijenjene cijene aukcionara - na aukciji "Filipsa" u Ženevi u novembru 2021. godine.

Iz kompanije "Omega" su u izjavi za CNN rekli da su namjeravali da sat izlože u svom muzeju u Bijenu u Švajcarskoj, a pojedinci iz vrha kompanije su vjerovali da je u pitanju "rijedak i izuzetan sat koji apsolutno mora da bude dio ‘Omegine‘ izložbene kolekcije".

Vjerovalo se da je u pitanju ručni sat sa hronografom od nerđajućeg čelika iz 1957. sa širokim kazaljkama, a iz aukcijske kuće "Filips" opisali su ga kao jedan od "prvih - najvrednijih kolekcionarskih - modela spidmastera.

Međutim, kasnije je otkriveno da je sat, koji je kupljen preko "posrednika", u stvari bio frankenštajn sat - neautentičan sat sastavljen od "uglavnom autentičnih ‘Omeginih‘ komponenti", rekao je Đovani Alegre, viši menadžer komunikacija u "Omegi", kako je potvrđeno CNN-u u saopštenju.

- ‘Omega‘ i ‘Filips‘ su bili žrtve organizovanog kriminala koji je bio uključen u prodaju ovog sata na aukciji - ističe se u saopštenju.

"Ovaj sat je trenutno ključni dokaz u istrazi koja je u toku i koja takođe mora da otkrije prodavca sata".

Kompanija je dodala da su tri bivša radnika "priznala niz nedozvoljenih aktivnosti tokom interne istrage u ‘Omegi‘, koja još uvijek traje. ‘Omega‘ pokreće krivični postupak protiv svih umiješanih u ovu prevaru".

Portparol "Filipsa" rekao je za CNN da je aukcijska kuća "najviše zabrinuta što je otkrila da su, uprkos našoj posvećenosti visokim standardima, ‘Filips‘ i ‘Omega‘ postali žrtve aktivnosti organizovanog kriminala koje uključuju lot 53, Omega Spidmaster Ref. 2915-1, koji je prodat na aukciji u novembru 2021".

"Radujemo se ishodu ‘Omeginih‘ nalaza i naravno da ćemo u potpunosti sarađivati u bilo kojoj istrazi ili krivičnom gonjenju počinilaca", dodaju iz "Filipsa".

Na pitanje o identitetu prodavca, aukcijska kuća je rekla da će sarađivati sa vlastima "ako i kada tu informaciju zatraže istražni organi".

"Omegini" spidmaster satovi imaju slavnu istoriju: 1969. godine ručni sat sa hronografom spidmaster postao je prvi sat koji je nošen na Mjesecu - koji je ovjekovječen na sada poznatoj fotografiji Baza Oldrina.

Rajan Rejnolds, Džordž Kluni i Rori Mekilroj takođe su prikazani kako nose spidmaster satove.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:56