Mejn kun / Foto: Shutterstock
21/03/2023 u 23:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ovo su najpopularnije rase mačaka koje su osvojile planetu

Veliki primjerci mejn kuna dostižu „dužinu” veću od 110 do 120 cm, ako se mjeri od vrha nosa do vrha repa, a mogu da teže i više od 10-12 kilograma

Prema podacima raznih felinoloških organizacija, u svijetu postoji oko 200 rasa i hibrida domaćih mačaka, a selekcija ne miruje i odgajivači redovno javnosti predstavljaju životinje novog neobičnog izgleda.

Mejn kun

Ovi divovi mačjeg svijeta pojavili su se kod nas ne tako davno, ali su brzo stekli divlju popularnost zbog dobre prirode, veličine (ko ne želi da ima svog „tigra“ u stanu!), neobično veličanstvenog „čovjeka“ izraz velike njuške, povećana pahuljastost i "risove" rese na ušima. I stanovnici prigradskih područja - takođe za odlične lovačke kvalitete.

Naravno, birajući takvog kućnog ljubimca, morate razumjeti za šta idete. Zamislite samo – veliki primjerci mejn kuna dostižu „dužinu” veću od 110 do 120 cm, ako se mjeri od vrha nosa do vrha repa, a mogu da teže i više od 10-12 kilograma!

Ova rasa je američka i nije tako "mlada" - uzgajana je sredinom 19. vijeka. Maine Coons sazrijevaju kasnije od drugih mačaka i, vizuelno predstavljajući već veliku životinju, u ponašanju do 3-5 godina ostaju smiješni i nezgodni "tinejdžeri". Rasa dozvoljava mnoge varijacije boje dlake i očiju. One su uglavnom zdrave i izdržljive mačke, ali zbog svoje posebno velike veličine mogu imati problema sa srcem i zglobovima udova.

Škotski klopouhi

Izgled ove mačke je prilično neobičan - zbog kratkih ušiju koje su snažno povijene naprijed i dolje na okrugloj glavi sa široko razmaknutim velikim očima, njen "portret" veoma podsjeća na sovu. Svi škotski mačići sa preklopnim ušima su rođeni sa ravnim ušima.

Rasa je stara nekoliko decenija. Ovo su kompaktne jake životinje sa kratkim vratom i kratkim nogama, sa gustom mekom kratkom "plišanom" kosom. Postoji i dugodlaka sorta škotskih mačaka - Highlands. Paleta boja je veoma raznolika - od sive, bijele i crvene do raznih varijacija mrlja i pruga.

Škotski foldovi su dobroćudne, prijateljske, mirne, veoma ljubazne mačke. Uz nedostatak pažnje, mogu pasti u pravu depresiju. Razigrani su, pametni, vole aktivnosti na otvorenom, dobro se slažu sa drugim životinjama sa kojima se drže zajedno.

Zanimljivost „Škota” je njihova ljubav prema sjedećoj „gofer pozi”, u kojoj mogu dugo da gledaju nešto zanimljivo. Što se tiče ozbiljnih bolesti, ova rasa može imati policističnu bolest bubrega i bolesti zglobova.

Persijske mačke

"Persijanci", sa svojom smiješnom prnjavom kratkom njuškom i svilenkasto dugom dlakom, jedna su od najstarijih i još uvijek najpopularnijih rasa na svijetu.

Njegovi predstavnici, iako prilično hiroviti, flegmatični su, mirni i miroljubivi. Ako im se nešto ne dopada, radije bi vas ostavili u drugu sobu nego ušli u otvoreni sukob. Ove mačke zaista vole da leže na kauču, ali ako se sprijateljite sa kućnim ljubimcem, on može biti jednako razigran i ništa manje vezan za vas od mačaka drugih rasa.

Persijske mačke imaju više od 100 varijanti boja - kako jednobojnih, tako i različitog stepena "raznobojnosti". Takođe, njihove okrugle, širom otvorene oči mogu biti višebojne.

Među "profilnim" bolestima kod persijanaca, zbog posebnosti genetike i eksterijera, nalaze se problemi sa očima, sa respiratornim, kao i sa mokraćnim sistemom. I, naravno, za njihovu finu svilenkastu dlaku sa gustom, veoma mekom podlakom koja ima tendenciju da se zamrsi, potrebna je veoma temeljna redovna njega.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. maj 2023 05:49