Ilustracija / - FOTO: SHUTTERSTOCK
02/05/2023 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Problemi u djetinjstvu povezani sa dijabetesom kod mladih odraslih osoba

Istraživači sa Univerziteta u Kopenhagenu posmatrali su podatke o 1,3 miliona odraslih koji nisu imali dijabetes tipa 2 do 16. godine

Prema velikoj danskoj studiji, adolescenti i mladi odrasli koji su iskusili siromaštvo, bolest ili smrt u porodici kao djeca ili koji su odrasli u disfunkcionalnim porodicama, imali su veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 od onih koji nisu imali takvo odrastanje.

Istraživači sa Univerziteta u Kopenhagenu posmatrali su podatke o 1,3 miliona odraslih koji nisu imali dijabetes tipa 2 do 16. godine. Otprilike polovina se suočila sa bar nekim problemima u detinjstvu.

Tokom prosječnog praćenja od 11 godina, rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 porastao je zajedno sa brojem nedaća u detinjstvu, objavili su istraživači u časopisu Diabetologia.

Među tri odsto pojedinaca koji su se suočili sa problemima u više aspekata, kao što su gubitak roditelja, siromaštvo i disfunkcionalna porodica, rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 bio je više nego udvostručen kod muškaraca i skoro 60 odsto veći kod žena u poređenju sa rizikom u grupi sa manjim problemima.

Studija ne dokazuje da problemi izazivaju dijabetes, ali postoji nekoliko mogućih objašnjenja za tu vezu, na koje ukazuju istraživači, prenosi Reuters.

Problemi u djetinjstvu mogu da izazovu reakcije na stres i poremete normalne obrasce imunološkog odgovora, lučenja hormona i nervnog sistema, i utiču na mentalno zdravlje i zdravstveno ponašanje kao što su spavanje, ishrana, pušenje i fizička aktivnost  i koja na kraju može da utiče na rizik od dijabetesa tipa 2.

Moguće je, kažu istraživači, „da se udio slučajeva dijabetesa tipa 2 u mladoj odrasloj dobi vjerovatno može spriječiti intervencijom na fundamentalnim uzrocima prouzrokovanim problemima u detinjstvu“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 16:27