Svjetski Dan makaronsa 20. mart / -HOMEMADE COMPANY
20/03/2024 u 17:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Danas je svjetski Dan makaronsa: Popularni francuski kolačići slave rođendan

U venecijanskim manastirima su pravljeni još u 8. vijeku

Različitih boja, hrskave spoljašnjosti i ukusnog fila, makaronsi su vjerovatno jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih francuskih slatkiša. Ovaj kolač može biti različitih ukusa i boja – od klasične soljene karamele do lavande i meda, a možda je i najnoviji ukus borovnice koju je izradila jedna poslastičara u Srbiji, upravo za rođendan.

image

Svjetski Dan makaronsa 20. mart

-HOMEMADE COMPANY

Makaronsi su elegantni mali sendviči koji su napravljeni sa bjelancima, bademovim brašnom, i ispunjeni su krem puterom.

Prvo zabilježeno pojavljivanje makaronsa u Evropi bilo je još u srednjem vijeku. U to vrijeme makaron je bio mali kolač koji se pravio od badema, bjelanaca i šecera, bio je hrskav spolja, a mekan iznutra. Katarina Mediči je najvjerovatnije donijela makaronse u Francusku tokom 16. vijeka iz Italije, gdje su se ovi kolači proizvodili u venecijanskim manastirima još od 8. vijeka. Od tada, u žargonu su se zvali "sveštenički stomaci" zbog svog pufnastog oblika, prenosi portal Citymagazine.rs.

Najzanimljivije je to što je makaronse teško napraviti, jer se veoma lako deformišu, a njihova kora često popuca tokom procesa pečenja.

image

Svjetski Dan makaronsa 20. mart

-HOMEMADE COMPANY

Popularizacija

Tokom 1972. godine dvije opatice u Nansiju su pravile i prodavale makaronse da bi preživjele tokom perioda francuske revolucije. Od tada su poznate kao Makaron sestre. Te 1952. grad Nansi je odao priznanje dvijema opaticama nazvavši mjesto gdje su one pravile makaronse po njihovim imenima. Vremenom, različiti djelovi Francuske su usvojili recept kao domaći specijalitet.

Bilo kako bilo, makaron kakav mi poznajemo danas, napravljen je od dva kolača od bjelanaca spojena laganim, ukusnim filom.

Makaron je prošao stalan proces inovacija i neprestana otkrića novih oblika, ukusa i boja. Na početku 21. vijeka proizvođači su počeli da nude makaronse sa razlikom u ukusu između fila i kolača.

image

Svjetski Dan makaronsa 20. mart

-HOMEMADE COMPANY

Makaronsi su i proširili popularnost po svijetu zahvaljujući Sofiji Kopoli i njenom filmu Marija Antoaneta iz 2006. godine, u kome je kraljica prikazana okružena ukusnim piramidama raznobojnih makaronsa.

Svjetski dan makaronsa, 20. mart, slavi se širom planete.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:20