20/02/2021 u 00:00 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jestivi buketi od domaće hrane

Kupci uglavnom dolaze da se dogovorimo i navedu za koju priliku im je potreban buket i koliko žele da ga plate. Na osnovu toga biramo sadržaj i veličinu buketa – kažu vojvođanski proizvođači Da bismo mi pravili takve aranžmane treba da kupujemo voće i povrće, dešavalo bi se da hrana propada, pa smatramo da onda buketi gube smisao – kažu cvećari iz Podgorice
-„Jestivi buketi” postali su hit na svjetskim, pa i tržištima u regionu. Društvene mreže preplavljene su fotografijama voća, povrća, pa i suhomesnatih proizvoda upakovanih poput cvjetnog aranžmana. U buketima, zavisno od namjene, mogu se naći i igračke, slatkiši, a u onima koji su namijenjeni muškarcima bude mjesta i za kobasice i flašu pića.
U Crnoj Gori ova ideja još nije doživjela svoj puni zamah. Za one koji su se okrenuli poljoprivredi, u posljednjih godinu dana kada je Kovid - 19 zaustavio svijet, ovo sigurno može biti kreativan predlog za plasman proizvoda sa domaćih gazdinstva koje će proizvođači upakovati u atraktivne „jestive bukete”.
Potražnja za ovim novim trendom koji je Mekejeva prenijela iz Rusije u Srbiju je velika u susjednoj državi.
„Jestivi buketi” bili su ideja koja je više trebalo da bude hobi, ali je sada mnogima postala stil života.
– To nije samo biznis već i moja misija da svoje iskustvo iz Rusije prenesem i drugima koji žele da probaju nešto drugačije i kreativno – objasnila je Ija Mekejeva, a prenosi portal Agroklub.rs
Ona je konstatovala da žene više poručuju.
– One su malo hrabrije, više su otvorene za nešto novo. Uglavnom se odlučuju za bukete od voća – kaže Mekejeva.
Takođe i porodica Šeprakova iz Gložana, kod Bačkog Petrovca u Vojvodini, na isti način plasira proizvode sa svog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva. U razgovoru za portal Poljoprivrednik.net, Tatiana Šeprakova je, između ostalog rekla, da je veliko interesovanje za „jestive bukete”, jer je riječ o nečem novom, što ljudi ranije nisu imali priliku da vide i kupe.
– Kupci uglavnom dolaze da se dogovorimo i navedu za koju priliku im je potreban buket i koliko žele da ga plate. Na osnovu toga biramo sadržaj i veličinu buketa. Pravili smo i isporučivali bukete za rođendane, vjenčanja, imendane, slave, rođenja, posjetu bolesniku i sve druge povode. Ljudima se dopadaju buketi jer, osim što su lijepi, i praktični su – ispričala je Tatiana Šeprakova.
Iz jestivih buketa ni cvijeće nije potpuno izbačeno, tako da se i ono povremeno koristi da upotpuni aranžman. Oni koji su kroz hobi osmislili muške i ženske bukete, veganske, gurmanske, bukete nježnosti, pa čak, i pekarske ubrzo su stigli do zarade. Istovremeno kurs jestive floristike pohađa sve više ljudi.
Prodavci cvijeća iz TC Bazar kažu da im niko nije tražio da naprave „jestive bukete”, ali i da jeste oni ih ne bi pravili.
– Kada je hrana u pitanju, ne bi smo je miješali sa cvijećem, jer je ona lako kvarljiva. Te aranžmane bi trebalo da prave prodavci voća i povrća. Da bismo mi pravili takve aranžmane treba da kupujemo hranu, a onda bi se dešavalo da ona propada, pa smatramo da onda buketi gube smisao. Miješanje hrane i cvijeća za nas nije prihvatljivo i ne preporučujemo – kažu prodavci iz Tržnog centra Bazar.
D.Lj.


Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:51