Punjene tikvice / -GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
11/08/2023 u 19:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Punjene tikvice sa pečurkama

Tikvice su niskokalorične, bogate vlaknima, vitaminima i mineralima kao što su vitamin C, vitamin A, magnezijum i kalijum

Punjene tikvice sa pečurkama zadovoljiće i najveće sladokusce, posebno tokom ljetnjih mjeseci. Ovo jelo ima brojne prednosti kada je riječ o nutritivnoj vrijednosti, jednostavnoj pripremi i osvježavajućem ukusu.

Tikvice su niskokalorične, bogate vlaknima, vitaminima i mineralima kao što su vitamin C, vitamin A, magnezijum i kalijum. U kombinaciji sa pečurkama, koje su izvor proteina i esencijalnih aminokiselina, ovo jelo pruža uravnotežen obrok sa svim potrebnim hranljivim materijama.

Pored svoje hranljive vrijednosti, punjene tikvice s pečurkama imaju i osvježavajući ukus koji se savršeno uklapa u tople dane. Pečene tikvice postaju sočne i slatke, dok se ukus pečuraka i začina postepeno apsorbuje, stvarajući savršenu ravnotežu ukusa. Osim šampinjona, možete koristiti i druge pečurke, a umjesto piletine možete koristiti šunku. Slobodno eksperimentišite – sa ovim jelom ne možete pogriješiti.

Kako se pripremaju

Sastojci:

6 mladih tikvica

400 g pilećeg bijelog mesa

1 veća glavica crnog luka

300 g šampinjona

1 kašika sjeckane mirođije

200 g kačkavalja

mljeveni biber

so

Za bešamel sos:

50 g putera

2 kašike brašna

350 ml mlijeka

so

Priprema:

Mlade tikvice oprati, pa zajedno s korom uzdužno presjeći napola. Pulpu tikvica izdubiti i isjeći je na manje komade.

Izdubljene čamčiće poslagati u pleh obložen papirom za pečenje, a unutrašnjost premazati uljem. Peći u zagrijanoj rerni na 180°C oko 15 minuta.

Crni luk očistiti i isjeći na kockice, piletinu takođe isjeći na kockice, a šampinjone na listove.

U dubljem tiganju na malo ulja propržiti crni luk, dodati piletinu i kratko propržiti. Ubaciti sjeckanu pulpu tikvica i šampinjone, pa nadalje dinstati dok tečnost koju povrće pusti potpuno ne uvri.

Za pripremu bešamela u šerpici rastopiti puter, dodati brašno i katko propržiti. Postepeno sipati mlako mlijeko i nadalje kuvati neprekidno miješajući dok se ne zgusne.

U dinstani fil od mesa dodati malo bešamel sosa, koliko je potrebno da se sastojci povežu. Umiješati mirođiju, posoliti i pobiberiti po ukusu.

Polupečene čamčiće od tikvica napuniti pripremljenim filom i vratiti u rernu da se dopeku. Pred kraj pečenja jelo posuti rendanim sirom i nastaviti pečenje dok se sir ne otopi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 23:55