Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

IZVJEŠTAJ OMBUDSMANA ‘‘DANA‘‘ ZA JUN 2023. GODINE

DVADESET I ŠEST MJESECI BEZ ŽALBI

Ni u junu  mjesecu, ombudsman ‘‘Dana‘‘ nije dobio nijednu žalbu čitalaca, što je dvadeset i šesti mjesec zaredom kako čitaoci nijesu imali potrebu da se obraćaju zaštitniku svojih prava iz domena poštovanja i primjene etičkih načela i njima odgovarajućih smjernica Kodeksa novinara/novinarki Crne Gore.

AKTIVNOSTI OMBUDSMANA: U okviru predsjedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi, Ministarstvo kulture i medija  Crne Gore organizovalo je 26. juna u Podgorici Konferenciju o unapređenju nezavisnosti medija i novinarske etike. U okviru drugog modula, gdje se govorilo o profesionalizmu, etici i samoregulaciji, kao panelista, učestovovao je i ombudsmnan ‘‘Dana‘‘.

  U svom izlaganju i tokom vođene rasprave, ombudsman ‘‘Dana‘‘ se usprotivio razmišljanjima o osnivanju jedinstvenog samoregulatornog tijela, ubijeđen da je postojeći koncept samoregulacije dao željene rezultate. U prilog tome, naveo je efikasno funkcionisanje OEBS-ove Tehničke radne grupe za samoregulaciju, čiji je on član. Istako je i preventivnu ulogu koju sprovodi kao ombudsman, a koju bazira na relevantnim etičkim dokumentima i preporukama, naravno, bez miješanja u uređivačku politiku. Tome je dodao i činjenicu da novinari posebno cijene kad ombudsman potiče iz medijske zajednice, kada je njihov kolega, jer on time bolje razumije njihovu profesiju i posao, lakše uočava razloge eventualnih etičkih propusta i konstruktivno utiče na njihovo otklanjanje.

  Pored ombudsmana ‘‘Dana‘‘, na pomenutom panelu učestvovali su i Draško Đuranović, glavni i odgovorni urednik ‘‘Pobjede‘‘, Mihailo Jovović, programski direktor ‘‘Vijesti‘‘ i Olivera Nikolić, direktorica NVO Insitut za medije. Panel je moderirao Vukašin Pudar, samostalni savjetnik u Direktoratu za medije.

Ombudsman ‘‘Dana‘‘

Ilija Jovićević

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:34