28/11/2023 u 19:41 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Američki ugao obilježio dvije decenije postojana u Podgorici

To je mjesto u kojem možete slobodno podijeliti svoje mišljenje i naučiti nove vještine, mjesto gdje posjetioci dolaze da vježbaju engleski jezik, na kojem možete saznati više o američkoj istoriji, kulturi, društvu, obrazovanju i prilikama za kulturne razmjene, kaže Dzudi Rajzing Rajnke, američka ambasadorka

Američki ugao obilježio je dvadeset godina postojanja u Podgorici i tim povodom obišle su ga američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke i gradonačelnica Podgorice Olivera Injac. Ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke kazala je da je danas važan jubilej za ovo posebno mjesto, mjesto susreta dvije kulture.

– Ono predstavlja uspješno partnerstvo između Ambasade SAD, Glavnog grada i našeg domaćina KIC-a "Budo Tomović". Američki ugao Podgorica je jedan od 450 sličnih partnerskih inicijativa između Vlade Sjedinjenih Američkih Država i lokalnih zajednica širom svijeta. Ovo je prvi Američki ugao koji smo otvorili u Crnoj Gori. Nakon njega otvoreni su u Pljevljima i na Cetinju. Kada je 2003. godine otvoren nadali smo se da će postati vrijedan resurs za lokalnu zajednicu. No, uspjeh ovog ugla je više nego nadmašio očekivanja koja si postavili moji prethodnici. Same brojke si izvanredne. Od 2003. godine više od 120.000 ljudi je učestvovalo u nekom od na hiljade programa koji su ovdje sprovedeni. Samo prošle godine Ugao je posjetilo više od 8.000 ljudi. Još hiljadu je učestvovalo na nekom od onlajn ili hibridnih programa - rekla je ambasadorka.

image
-

Ona je istakla da ma koliko statistika bila sjajna Američki ugao Podgorica je više od brojki.

– To je biblioteka, obrazovni centar, sigurno mjesto u zajednici koji mnogi nazivaju svojim drugim domom. To je mjesto u kojem možete slobodno podijeliti svoje mišljenje i naučiti nove vještine, mjesto gdje posjetioci dolaze da vježbaju engleski jezik, na kojem možete saznati više o američkoj istoriji, kulturi, društvu, obrazovanju i prilikama za kulturne razmjene - kaže Dzudi Rajzing Rajnke.

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac istakla je da je tokom dvije decenije Američki ugao postao mjesto gdje su nastale mnoge sjajne ideje i vođeni važni razgovori.

– To je prostor za različite događaje, radionice i predavanja koja su od Američkog ugla Podgorica učinila destinaciju za sve ljude koji žele da saznaju više o američkoj kulturi, vrijednostima, obrazovanju... Ova godišnjica predstavlja priliku da se osvrnemo na sve uspjehe Američkog ugla, kao i da razmislimo o budućim planovima. Zato neka ovo bude mjesto za dijeljenje ideja i promovisanje različitosti. Mjesto gdje govorimo o razumijevanju i saradnji između naše dvije zemlje. Hvala vam na posvećenosti i entuzijazmu i želim Američkom uglu uspješne buduće aktivnosti. Glavni grad će biti uz Američki ugao, uz sve naše građane koji žele da učestvuju u aktivnostima – kaže Injac.

Direktorice Američkog ugla Anica Vujnović kaže da je ovo lokacija prije dvadeset godina iz likovne galerije transformisana u Američki ugao.

– Amerikan korner je tog dana po potrebi bio pozrnica, radionica, učionica, plesni i koncertni podijum, čak i kuhinja ali i laboratorija. Održavali su se ovdje maskenbali, debate, diskusije, pjesničke večeri i mnogo šta drugo za male i velike članove. Organizovali smo kvizove i testiranja humanitarne akcije, kao i zvanične susrete, naučne skupove i konferencije. Ova lista mogla bi da se nastavi. Danas je transformisan u pres korner. Jedina stalna funkcija ovog prostora ostaa je sklapanje prijateljstava. Ovo je mjesto na kojem želite da budete, kojem težite i kojem ćete se vratiti gdje god vas put odvede, tragom prijateljstava koja ne poznaju granice i daljine. To je i razlog našeg okupljanja danas, da nastavimo sa stvaranjem i jačanjem prijateljstava - rekla je Vujnović.

image
-

Aida Batilović, v.d. direktorice KIC-a "Budo Tomović" kazala je da slave 20 godina prijateljstva i saradnje.

- Naša ustanova je sa velikom zadovoljstvom domaćin ovakvog projekta i ne mogu da iskažem svoju sreću što gotovo nema mlade osobe koji nije odrastao uz Američki ugao. To je jedna od krupnih stvari, koliko god to ne podvlačili za Podgoricu je to veoma važno. Vi zajedno sa KIC-om pružate priliku mladim ljudima da se upoznaju sa američkom kulturom i stvaraocima, uz edukativne sadržaje, radionice i kroz zajednička iskustva i entuzijazam podijele sve ono što negdje na nekom drugom mjestu nijesu bili u prilici - kaže Batilović.

Uručene su i nagrade pobjednicima kviza koji je organizovan u Američkom uglu. Prvo mjesto osvojila je ekipa UKIM, drugo Slim, a treće mjesto pripalo je ekipi Kolorado.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:38