Slađana Anđušić / Dan
22/01/2024 u 12:29 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Anđušić za „Dan“: Poseban izazov kako normirati izbore organa MZ

Ideju „agore“ je teško ostvariti u uslovima grada, čije mjesne zajednice u urbanom dijelu imaju pojedinačno veći broj stanovnika nego većina opština u Crnoj Gori. Adresni registri se ne vode po MZ i ne postoji elaborat njihovih granica, pa je otvoreno pitanje kako i koga pozvati na zbor građana, navodi Anđušić

Kada je reforma mjesne samouprave u pitanju, tačni su navodi odbornika Mitra Šušića da se radna grupa nije sastajala, iako smo dostavili izvještaj i rezultate ankete, kao rezultat prethodnog konsultovanja javnosti, kaže za "Dan" Slađana Anđušić, v.d. sekretara za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom. To ne znači, nastavlja, da se na ovom važnom zadatku ne radi, naprotiv, veoma ozbiljno smo pristupili analizi našeg pravnog sistema i uporedne prakse, kako bi se prepoznala i prilagodila najbolja rješenja, kaže ona.

– To nijesu pitanja koja se rješavaju preko koljena. Radni tekst odluke je ovaj Sekretarijat sačinio, međutim još uvijek radimo na njemu i usklađujemo ga - kaže Anđušić.

Šef kluba odbornika Demokratski front - Nova srpska demokratiјa, Prava i Slobodna Crna Gora Mitar Šušić obratio se priјe par dana Sekretariјatu sa iniciјativom da će proces donošenja odluke ubrzati tako što će do prve sјednice gradskog parlamenta oni izaći sa predlogom ovog lokalnog propisa.

”Biće dragocjeni podaci iz popisa za sagledavanje mogućnosti spajanja ili razdvajanja MZ, kaže Anđušić

On јe ukazao na sporost procesa donošenja odluke.

– Reforma mjesne samouprave je veoma kompleksan i složen zadatak, što potvrđuje i činjenica da je prethodnu odluku iz 2016. godine stavio van snage Ustavni sud, a Odluka o mjesnim zajednica, iz 2021.godine nikada nije zaživjela u punom kapacitetu. Smatram da prioritet nijesu sami rokovi, a na uštrb kvaliteta i rješavanja suštinskih pitanja. Činjenica je da se reforma teško može sprovesti sa nivoa lokalne samouprave, ako prije svega nema potporu kroz zakonska rješenja. U izradi je Funkcionalna analiza sistema loklane uprave od strane Ministarstva javne uprave, koja će poslužiti kao osnov za donošenje novog zakona i koja će pokazati koja su to pitanja koja se moraju unaprijediti, a jedno od njih je i mjesna samouprava - navodi Anđušić.

Anđušić ističe da je Sekretarijat za lokalnu samoupravu i saradnju sa civilnim društvom nosilac posla izrade odluke.

– Kako lično radim na samom tekstu, mogu reći da je u fokusu finansiranje lokalne samouprave i način izbora organa u mjesnim zajednicama. Za razliku od regiona, gdje sistem izbornog zakonodavstva prepoznaje i propisuje izbore u mjesnim zajednicama, u našem izbornom zakonodavstvu to sada nije slučaj. Sa druge strane Zakon o lokalnoj samoupravi kroz zborove građana, kao neposredni vid demokratije, omogućava usvajanje zahtjeva i predloga, pri čemu se statutom bliže propisuje način i uslovi održavanja zborova građana. Međutim, ideju "agore" je teško ostvariti u uslovima grada, čije mjesne zajednice u urbanom dijelu imaju pojedinačno veći broj stanovnika nego većina opština u Crnoj Gori, zato i tragamo za novim rješenjima, jer činjenica je da se adresni registri ne vode po mjesnim zajednicama, kao i da ne postoji elaborat o mjesnim zajednicima koji grafički i tekstualno opisuje njihove granice, pa je za sada otvoreno pitanje kako i koga pozvati na zbor, odnosno izbore za organe mjesnih zajednica - navodi Anđušić.

Opremaju i renoviraju kancelarije MZ

Slađana Anđušić navodi da Sekretarijat i sada radi na stvaranju materijalnih uslova za rad mjesnih zajednica.
– Od decembra mjeseca funkcioniše internet i oprema u 20 mjesnih zajednica, i zaista je pravo zadovoljstvo dobiti mejl iz MZ Gradac, Ubli, Bioči, Barutana, Brskut, Doljani, kao i ostalih mjesnih zajednica. Za devet mjesnih zajednica ćemo nabaviti računarsku opremu u ovoj godini, kako bi nastavili sa instalacijom interneta. Stanje u četiri mjesne zajednice je veoma loše, pa je potrebno renoviranje, što će biti prioritet. Napravljen je i sajt na samom kraju prošle godine i počinjemo sa objavljivanjem sadržaja. Definitivno, svi smo prepoznali potrebu za funkcionalnom mjesnom samoupravom i vjerujem da će svi subjekti koji imaju pravo i obavezu da odlučuju i mijenjaju sistem, dati doprinos da mjesna zajednica bude mjesto dobrih inicijativa, odlučivanja, okupljanja i pokretačka snaga na lokalnom nivou - kaže Anđušić.

Anđušić posebno ističe da će im u ovom poslu biti dragocjeni podaci iz Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova iz 2023.godine.

– Tako ćemo sagledati mogućnost spajanja ili razdvajanja mjesnih zajednica - navodi sekretarka.

Anđušić navodi da јe obaveza da Sekretarijat kao obrađivač Radnoj grupi ponudi više različitih rješenja, o kojima ćemo zajedno odlučivati, odbaciti ih ili unapređivati.

– Odluka i sada egzistira u pravnom poretku, međutim, ona otvara sijaset problema i pitanja na koja nemamo odgovor, kao što je i pitanje prigovora ili drugostepenog organa koji će odlučivati u postupku izbora za organe mjesnih zajednica, zato i insistiram da ne donosimo brza rješnje na uštrb kvaliteta, jer svima nam je cilj, a to je i jasan zahtjev građana da mjesne zajednice profunkcionišu i budu mjesto donošenja ili predlaganja odluka kada je lokalna zajednica u pitanju, a to su odluke o onome što najviše tangira građane i utiče na kvalitet njihovog života, na lokalnom nivou - zaključuјe Anđušić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:33