/ - Фото: ПГ Биро
24/05/2021 u 16:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Четири иновације у области пољопривреде презентоване на ВИРАЛ хакатону

Титулу побједника ВИРАЛ хакатона однио је тим ГоДигитал, који је навео да су веома задовољни цијелим процесом и да су на хакатону пуно научили, како о пољопривреди, тако и о примјени ИКТ у том сектору

Велико финале ВИРАЛ хакатона одржано је у Иновационо предузетничком центру Технополис. ДЕМО дан – круна дводневног рада – био је прилика да четири тима представе жирију своје иновативне идеје из области информационо комуникационих технологија и пољопривреде, до којих су дошли након 48х рада на хакатону.

Уз подршку ментора из четири области: бизнис девелопемент-а, питцх-а, софтверског и хардверског прототyпинг-а, тимови су од 17. до 19. маја непрекидно радили на рјешавању дефинисаних проблема хакатона, стварајући иновативна и креативна рјешења, како би помогли пољопривредницима да унаприједе процесе и системе у својим предузећима.

-Три тима су радила на оптимизацији и аутоматизацији система за наводњавање и на ДЕМО дану презентовали функционалне прототипе, израђене уз подршку ТецхЛаб-а ИПЦ Технополис, док је један тим креирао софтверско ријешење које омогућава оптимизацију и мјерење учинковитости радне снаге. Да 48часова  није мало времена да се креирају сјајна и функционална рјешење, доказали су тимови ГоДигитал, Мецханиц Цропс, Деметра и Перфецт Х20, који су својим иновативним идејама одушевили присутне- саопштили су из Управе Главног града.

Титулу побједника ВИРАЛ хакатона однио је тим ГоДигитал, који је навео да су веома задовољни цијелим процесом и да су на хакатону пуно научили, како о пољопривреди, тако и о примјени ИКТ у том сектору. Они су креирали хардверско/софтверско рјешење ФИРМсистем (Фармер Ирригатион Ремоте Мониторинг), који нуди могућности наводњавања „једним кликом“ - оптимизацију ресурса за наводњавање газдинства, ефикаснију расподјелу радне снаге, информације о висини температуре ваздуха, проценту влажности ваздуха и земљишта, већи обим приноса са мање улагања и могућност прилагођавања биљним врстама.

Другопласирани тим је Деметра, који је представио софтверско рјешење АЛАТ (Агрицултурал Лабоур Аутоматисатион Тоол) намијењено плантажама гдје се берба одвија техником ручног брања и не постоји могућност адекватног праћења ефикасности радне снаге. Њиховом апликацијом могуће је аутоматизовати систем, контролисати динамику рада запослених, добити „реал тиме“ податке, управљати трошковима и имати константан увид у обављени посао, посебно водећи рачуна о транспарентности рада и заштити права радника. Како кажу, на хакатону су уз помоћ ментора и посвећеног тима Технополиса, успјели да савладају нове вјештине и упознају људе са којима ће наставити сарадњу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:03