Oбала Мораче / LAZAR RUZIC
19/03/2022 u 08:00 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Цртају пјешачки мост који ће спојити обале Мораче од Старе вароши ка СЦ „Морача” а ДУП суспендован

Недопустиво је да се идеjно рjешење моста добиjа кроз jавне набавке, гдjе пресудну улогу за избор има наjjефтиниjа понуда. Неопходно је спровести jавни конкурс, сматра Ружица Краачковић, директорица НВО КАНА

Агенција за изградњу и развој Подгорице расписала је јавни позив за израду идеjног рјешења и главног проjекта пjешачког моста који ће спојити обале Мораче од Старе вароши ка СЦ "Морача", а притом је Влада суспендовала ДУП "Рекреативно културна зона на обали риjеке Мораче-jужни дио" који покрива овај простор. Логично се поставља питање на основу којег планског документа ће спровести процедуру за мост и прилазе.

У пројектном задатку који прати тендерску документу је назначено да се мост налази у захвату овог плана али да њиме није дат изглед моста нити његов попречни профил.

Директорица НВО КАНА Ружица Крачковић сматра недопустивим да се идеjно рjешење овога моста добиjа кроз jавне набавке, гдjе, како наводи, пресудну улогу за избор има наjjефтиниjа понуда проjекта.

– Ради се о обjекту коjи jе у наjужоj градскоj зони, на веома осjетљивом мjесту, окружен архитектонски и естетски веома значаjним обjектима и амбиjентима. Сматрамо да jе, као и за сваки jавни обjекат, неопходно спровести jавни конкурс за добиjање идеjног рjешења, гдjе ће стручни жири састављен од представника грађевинских инжењера, архитеката и стручњака за заштиту културног насљеђа одабрати наjбоље могуће рjешење од понуђених. Овако jавност не зна шта добиjа у самом центру града, а негативне посљедице таквих активности већ видимо свуда у простору – наводи Крачковић.

Главни град се ослонио на сајт министарства

Из Агенције за изградњу и развој Подгорице наводе да ће тачан положај локације моста бити утврђен након одређених предрадњи, те да су тендер расписали након што су утврдили да је ДУП за ово подручје и даље важећи.

– Увидом у регистар важеће планске документациjе на саjту Министарства екологиjе, просторног планирања и урбанизма, констатовано jе да се ДУП Рекреативно културна зона на обали Мораче – jужни дио налази у овом регистру. Према урбанистичко – техничким условима локациjа пjешачког моста је дата орjентационо као веза са рекреативном зоном преко Мораче. Тачан положаj локациjе моста ће бити одређен након обављања одређених предрадњи (геодетског снимања, геолошкогеомеханичких истраживања, хидротехничко-хидролошких истраживања,...), коjима ће се омогућити да мост задовољи захтjеве функционалности, сигурности, траjности, економичности, естетике и екологиjе – навели су из Агенције.

Крачковић наводи да мост у овом тренутку на овој локацији није неопходан због стања у којем се налазе ове обале ријеке.

– Упркос томе што jе Влада 24. фебруара дониjела одлуку о престанку важења Одлуке о измjенама и допунама ДУП-а Рекреативно - културна зона на обали риjеке Мораче - jужни дио, ова одлука jош увиjек ниjе обjављена у Службеном листу Црне Горе. Према томе, оваj план jе jош увиjек важећи, у шта се можемо увjерити и прегледом интернет странице Секретариjата за планирање простора и одрживи развоj, и увидом у Регистар планских докумената Министарства екологиjе, просторног планирања и урбанизма. Мост ка Староj вароши jе проjекат коjи градска управа већ дуго наjављуjе и на коjем инсистира, када смо приjе неколико мjесеци затражили да се план стави ван снаге, представници Главног града су инсистирали да и у случаjу стављања ДУП-а ван снаге изградња моста буде омогућена. Сматрамо да мост на овоj локациjи у овом тренутку ниjе неопходан, због стања у коjе су доведене обjе обале Мораче коjе би требало да спаjа. Са jедне стране jе потпуно девастирани простор око хотела Подгорица и СЦ "Морача", са упропашћеним парком, и преизграђен обjектима насталим у посљедњих неколико година, коjи нису смjели ту да се нађу - уклjучуjући неукусно изграђени базен и солитер поред хотела. Са друге стране обале имамо такође запуштени простор Старе вароши, у коjем преовладава колски саобраћаj, нема пjешачких стаза, и нема никаквих садржаjа коjи би привукли евентуалне посjетиоце коjи би се пjешке тамо упутили – наводи Крачковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:34