/ -
18/05/2022 u 14:49 h
M. VujisićM. Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Делегациjа Европске jевреjске заjеднице у посjети Главном граду

Градоначелник Вуковић jе искористио прилику да афирмише отвореност и добру вољу градске управе по питању реализациjе инициjатива коjе буду номиноване од стране jевреjске заjеднице у Црноj Гори

Градоначелник Иван Вуковић угостио jе делегациjу Европске jевреjске заjеднице на челу са рабином Менахеном Марголином, и Врховног рабина jевреjске заjеднице у Црноj Гори Ариjа Еделкопфа. Састанку су присуствовали директор Европске jевреjске асоциjациjе Алекс Бењамин, предсjедница Jевреjске заjеднице у Холандиjи, Елен Ван Праф и предсjедник Jевреjске заjеднице у Италиjи, Рикардо Паћифићи. Како наводи ПГ биро сви чланови делегациjе изразили су дубоку захвалност на сензилбилитету, односу и подршци Главног града према положаjу и активностима jевреjске заjеднице у Црноj Гори.

Градоначелник Вуковић  истакао је да веома циjени посjету и прилику да разговара са уваженим гостима и нагласио да jе jевреjска заjедница важан дио црногорског друштва.

– Црна Гора је примjер државе мултиконфесионалне и мултикултуралне хармониjе и склада, таква разноликост представља истинску цивилизациjску вриjедност и потенциjал, те да Црна Гора настоjи да позитиван импулс пренесе на циjели регион и да jе у том контексту мултиконфесионалност буде jедна од наших темељних вриjедности и одредница – навео је Вуковић.

Градоначелник Вуковић jе искористио прилику да у пуноj мjери афирмише отвореност и добру вољу градске управе по питању реализациjе инициjатива коjе у периоду пред нама буду номиноване од стране jевреjске заjеднице у Црноj Гори и искрено захвалио на срдачноj посjети и позиву да у наредном периоду посjети Jерусалим.

Рабин Мерголин jе казао да jе jевреjска заjедница у Црноj Гори jедна од наjмлађих и наjмањих jевреjских заjедница на свиjету, а да први трагови jевреjског присуства у Црноj Гори датираjу из периода античке Дукље. На састанку су подсjетили да jе Заjедница од Главног града 2013. године, без накнаде добила парцелу за изградњу синагоге и културног центра, у циљу очувања и упознавања са jевреjском вjером, културом и традициjом. Такође, исказали су интересовање за могућност изградње jевреjског гробља у Подгорици, као и Мемориjалног центра посвећеног жртвама Холокауста.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:41