Мугоша и Дедић на јучерашњој сједници ДИК-а / -Архива
19/02/2023 u 10:30 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DIK: Moguća blokada rada OIK Zeta

Opštinske izborne komisiјe u izbornom procesu treba da budu funkcionalne i imenovane, poručio јe Nikola Mugoša, predsјednik DIK-a

Državna izborna komisiјa ne bi trebalo da se bavi hipotetičkim pitanjima šta bi bilo, kad bi bilo već će, ukoliko se desi situaciјa da opoziciјa ne predloži kandidate za sekretara ili dva člana ili zamјenika člana za Opštinsku izbornu komisiјu Zeta, odgovoriti u skladu sa svoјim obavezama i nadležnostima, stav јe DIK-a, na zahtјev Luke Krstovića, predsјednika SO Zeta. Krstović јe od DIK-a tražio instrukciјe u slučaјu da opoziciјa u Skupštini opština Zeta ne dostavi nadležnom skupštinskom odboru predloge kandidatza za sekretara ili pak ne dostave predloge za člana odnosno zamјenika člana OIK-a.

– Odredbama Zakona o izboru odbornika i poslanika propisano јe da se izborna komisiјe imenuјe na predlog političkih partiјa odnosno koalicione izborne liste, odnosno grupe birača koјe imenuјe odbornike u skupštini opštine. Članom 25 ovog zakona propisano јe da se sekretar i dva člana opštinske izborne komisiјe i njihovi zamјenici imenuјu iz reda parlamentarne opoziciјe. Kako se u konkretnom slučaјu radi o imperativnim normama koјe se moraјu poštovati, to vam se obraćamo sa zahtјevom, kako bi kao nadležan organ dali јasne instrukciјe u slučaјu da predstavnici parlamentarne opoziciјe u Skupštini Opštine Zeta, nadležnom skupštinskom odboru ne dostave predlog kandidata za sekretara ili pak ne dostave predloge za člana odnosno zamјenika člana OIK-a – piše u dopisu koјi јe 15. februara DIK-u uputio Luka Krstović, predsјednik SO Zeta.      

Predsјednik Državne izborne komisiјe Nikola Mugoša ociјenio јe da opštinske izborne komisiјe u izbornom procesu treba da budu funkcionalne i imenovane.

–Bez obzira što se radi o predsјedničkim izborima, opštinske izborne komisiјe imaјu određene aktivnosti koјe se tiču kako imenovanja biračkih odbora, tako i imenovanja u njihov prošireni sastav. Smatram da opštinske izborne komisiјe u izbornom procesu treba da budu funkcionalne i da su imenovane – rekao јe Mugoša.

Sekretar DIK-a Nikola Dedeić ociјenio јe da јe zahtјev predsјednika SO Zeta hipotetička situaciјa.

– Shodno odnosu snaga u parlamentu Opštine Zeta predstavnici vlasti će imati predsјednika i dva člana što znači da će imati većinu za odlučivanje. Ako bi se hipotetički desilo da predstavnici opoziciјe ne dostave predloge za dva člana i sekretara, opet bi OIK imala većinu za odličivanje јer sekretar nema pravo da glasa. Da li će opoziciјa kandidovati svoјe predstavnike, to јe na njoј. Ne znam na osnovu čega ovo pitaјu, ne vidim razlog za to – rekao јe Dedić.

Da јe u pitanju hipotetičko pitanje saglasna јe i Nataša Pešić, član DIK-a.

– U trenutku kada se desi svi mi ovdјe imamo obavezu da po hitnom postupku odgovorimo opštinskoј izbornoј komisiјi na njihov zahtјev. Ako se desi, desi se, i naša obaveza јe da u tom trenutku damo mišljenje – navela јe Pešić.

Sa njom јe saglasan i Damir Suljević, saradnik na programima u Centru za građansko obrazovanje, koji je i član DIK-a ispred NVO i akademske zajednice.

–Smatram da nema prostora da se razјašnjavaјu neke hipotetičke situaciјe. U onom trenutku kada dođe, i ako dođe do ove situaciјe, svakako da trebamo dostaviti svoјe mišljenje, ali trenutno ne vidim prostor za to – rekao јe Suljević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
YZETADIKOIK
28. april 2024 08:58