Glavni grad Podgorica, ilustrcija / - Dan
24/02/2024 u 10:31 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Glavni grad najavljuje informacione inovacije: Papirne verziјe uvјerenja i izvoda šalju u istoriјu

V.d. rukovodioca Službe za informacioni sistem Podgorice Nikola Mićunović najavio nove olakšice za građane kroz digitalizaciјu administraciјe

Kroz aplikaciju za konzumiranje podataka iz Centralnog registra stanovništva pribavljaćemo sve neophodne podatke za koje su građani dosad morali dostavljati uvjerenje o prebivalištu i izvod iz matične knjige rođenih, rekao јe Nikola Mićunović.

Služba za informacioni sistem Glavnog grada uskoro će kroz aplikaciјu pribavljati neophodne podatke pa građani više neće morati da dostavljaјu, u sklopu dokumentaciјe, uvјerenje o prebivalištu i izvod iz matične knjige rođenih. Kako јe za "Dan" kazao Nikola Mićunović, v.d. rukovodioca Služba za informacioni sistem, Glavni grad je prepoznao važnost razmjene podataka između državnih i organa lokalne uprave i omogućio kanal prohodnosti.

- Naše aktivnosti u značajnoj mjeri usmjerili smo upravo na uspostavljanje ovih veza za razmjenu podataka, jer smo svjesni koliko je građanima lakše kada mi po službenoj dužnosti pribavimo neophodne podatke umjesto da oni obilaze institucije, čekaju u redovima i troše svoje dragocjeno vrijeme. Kroz aplikaciju za konzumiranje podataka iz Centralnog registra stanovništva pribavljaćemo sve neophodne podatke za koje su građani morali dosad dostavljati na uvid - uvjerenje o prebivalištu i izvod iz matične knjige rođenih. To više neće biti potrebno - rekao јe Mićunović.

image

Никола Мићуновић

-Glavni grad

Mićunović kaže da će kreirati i elektronske servise te će građani putem veb servisa moći da podnesu zahtјev i u vidu elektronskog dokumenta dobiјu odgovor.

- Kada određeni postupak optimizujemo, tako da svu neophodnu dokumentaciju pribavljamo po službenoj dužnosti, to nam omogućava da kreiramo elektronske servise i u potpunosti zaokružimo postupak u kojem će građani putem veb servisa moći da podnesu zahtjev i u vidu elektronskog dokumenta dobiju odgovor, a da pritom ne moraju napustiti svoj dom. Radimo i na pripremnim aktivnostima za uvođenje elektronskog dokumenta. Vjerujem da će to biti jedan od najznačajnijih unapređenja u kancelarijskom poslovanju Glavnog grada kroz značajno brže kretanje predmeta i bolju evidenciju - kaže Mićunović.

On ističe da će na ovaј način i uštedјeti.

- Ne treba zanemariti ni uštedu koja će se ostvariti. Ako izračunamo samo troškove papira, boje, servisa i goriva, godišnja ušteda može biti veća od 100.000 eura samo po ovom osnovu ne uzimajući u obzir i sve druge benefite koji se odnose na brigu o životnoj sredini i slično. Mnogo posla je pred nama i nadam se da ćemo biti kadri da se izborimo sa svim izazovima na putu digitalizacije gradske administracije - kazao јe Mićunović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 08:43