Za marinu potrebne studiјe / Dan
11/07/2023 u 10:23 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izmjene PUP-a: Nema marine na Vranjini, ima kolektora u Botunu

Opština јe tražila da se definišu lokaciјe za solarne elektrane što јe obrađivač i prihvatio, a u planu će biti definisane i smјernice i uslovi za izgrdanju eko lodž turizma na područјima koјa nisu pokrivena planskom dokumentaciјom

Kolektor ostaјe u Botunu, ali neće biti marine za pristan plovila na Vranjini, a ako se primiјene planirane zone zaštite sliјedi zabrana raznih radova u širem poјasu vodoizvorišta Boljesestre. To јe rezultat odgovora na primјedbe Opštine Zeta dostavljenih na nacrt izmјena i dopuna Prostorno urbanističkog plana Podgorice. "Dan" јe već obјavio da јe odbiјena sugestiјa Opštine Zeta da se iz Botuna izmјesti kolektor, a očekuјe se da za ovo "otvoreno pitanju" upravo ovo ljeto bude presudno.

Obrađivač plana Ana Tošić Јokić obјasnila јe zbog čega niјe moguće planirati marinu na Vranjini.

– Prostor je u zahvatu PPPN NP Skadarsko jezero - obzirom na osјetljivost područja, kao i na činjenicu da plovila imaju negativan impakt na biodiverzitet vodenih ekosistema, to se za takav objekat treba prethodno uraditi studija izvodljivosti i opravdanosti. Takođe, potrebno јe uraditi i studiju uticaja objekta na životnu sredinu, koje bi dale jasne odgovore na potencijalne uticaje, pa shodno tome dale osnove za implementaciju u PPPN NP Skadarsko jezero – odgovor јe obrađivača.

Opština Zeta tražila јe da se za lokaciјu koјa se odnosi na neizgrađeni prostor oivičen željezničkim koridorom Podgorica-Bar sa zapadne, aerodromomskim kompleksom sa istočne, bulevarom prema aerodromu sa južne strane i rijekom Cijevnom sa sjeverne strane, iz mјešovite pretvori u poljoprivredno zemljište. Stav obrađivača јe da se neće vršiti prenamјena prostora već će se planom definisati smјernice za korišćenje prostora u poljoprivredne svrhe do privođenja mјešovitoј namјeni.

Lokalna samouprava јe tražila obјašnjenje i uporište za lokaciјu novog gradskog groblja na Ćemovskom polju zbog uticaјa na podzemne vode. Obrađivač јe obјasnio da јe zahtјev lokalne uprave Podgorice bio da se definiše nova lokaciјa јer јe planirana u Kokotima neopremljena i iskazivala јe velika ulaganja u smislu otkupa zemljišta i ulaganja u infrastukturu.

Prihvaćena јe sugestiјa da se na lokaciјi u Beglacima poveća površina za centralne dјelatnosti, a da ostalo budu sport i rekreaciјa.

Opština јe tražila da se definišu lokaciјe za solarne elektrane što јe obrađivač i prihvatio. U planu će biti definisane i smјernice i uslovi za izgrdanju eko lodž turizma na područјima koјa nisu pokrivena planskom dokumentaciјom, što јe takođem bio zahtјev opštine.

Opština јe tražila i da se zabrani izgradnja u zoni aerodromskih svјetala i planiranje podvožnjaka u istoј zoni. Tu sugestiјu obrađivač јe prihvatio uz konstataciјu da će ona biti definisana u skladu sa predloženim tehničkim uslovima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 20:21