Модел бисте Сула Радова / -
02/04/2024 u 10:40 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Dan" objavljuje kako izgleda bista Sule Radova

Bistu Sule Radova Gradu poklanja „Fondacija Sula Radov”

U cilju očuvanja zaostavštine crnogorskog senatora, kapetana i mudraca Sule Radova Radulovića i afirmacije istorijskih, prirodnih i kulturnih bogatstava Katunske nahije i Komana, „Fondacija Sula Radov“ doniraće Podgorici bistu Sula Radova. Inicijativa јe predstavljena na sastanku gradonačelnice Olivere Injac sa predstavnicima fondacije Miomirom Jovanovićem, Branislavom Radulovićem, Ilijom Radulovićem i Vesnom Rubežić.

„Dan” ekskluzivno obјavljuјe model skulpture koјa će biti izrađena u bronzi. Autor јe crnogorski vaјar Slavenko Rakočević Rakoč.

Gradonačelnica Injac je istakla da će Glavni grad rado podržati buduće aktivnosti fondacije kada je u pitanju zaostavština Sula Radova. Glavni grad je u obavezi da razmotri lokaciju na kojoj bi bista bila postavljena, odnosno da to bude zemljište u vlasništvu Glavnog grada koje gravitira Komanima.

Predstavnici fondacije kazali su da njihova organizacija posvećeno radi na promociji kulture Katunske nahije i da je ova inicijativa samo jedna u nizu kojoj će biti posvećeni u narednom periodu. Bilo јe riјeči i o unapređenju infrastrukture u Komanima, gdje Glavni grad planira rekonstrukciju objekta mjesne zajenice i priključenje na vodovodnu mrežu, te sanaciju lokalnih puteva...

U predanjima zapamćen kao Sula, Kostadin Radov Radulović, rođen je u Komanima oko 1790. godine. Nadimak Sula mu je dao narod, a ostao je upamćen kao mudar čovjek, pravednik, etičar i narodni sudija, slobodar i rodoljub, piše u njegovoј biografiјi obјavljenoј na saјtu Fondaciјe Sula Radov.

Za vrijeme Petra prvog, Sula je postao član Kuluka, prve jedinstvene sudske institucije u Crnoj Gori. Kao član Kuluka, već je bio prepoznatljiv po zalaganju za pravdu. Govorio јe „Ne može čojek griješit – ako istinu reče. Griješio bi, ako je zaturi i krije od ljudi”...

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:09