Odbornici na sjednici gradskog parlamenta / -SRDJAN BOLJEVIC
28/03/2024 u 11:35 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rašović: Zbog GKU za plate u Čistoći mjesečno daju dodatnih 170.000 eura

Smatramo da je sajmište jedno od najboljih razvojnih projekata koje grad mogu da pokrenu naprijed, rekao je Vešović

Prekinuta je sjednica Skupštine Glavnog grada zbog nedostatka kvoruma. Završena je rasprava o lokalnom akcionom planu za mlade. V.d. sekretara za lokalnu samoupravu Slađana Anđušić je saopštila da će pažnja biti usmjerena osnivanju omladinskih klubova. Ona je navela da su našli dva prostora koji će biti adaptirani za omladinske klube.  

– Akcenat će biti stavljen na aktivnostima, radionicama, predavanja, seminari i kursevima– rekla je Anđušić. 

Miloš Mašković (SD) smatra da je akcioni plan adekvatan mladima. 

- Kroz akcionin pan možemo vidjeti ono što su aktivnosti za mlade. Ja bih volio da svaki budući sekretar na mlade ljude obraća pažnju kao što to radi sekretarka. Mladi treba da budu prioritet – rekao je Mašković, poručujući da će podržati plan. 

Ksenija Aranitović (DPS) navela je da će i ova partija podržati plan jer je dokument kvalitetan.

Vasilije Čarapić (PES) je naveo da je lokalni plan za mlade sjajan. 

– Mladi su ipak budućnost. Političari neka slušaju to što mladi kažu – rekao je Čarapić. 

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović je saopštila da ima nade za mlade. 

 

Završena je raspravu o izmjenama statuta Čistoće. Član odbora direktora Čistoće Aleksandar Rašović saopštio je da su svi svjesni problema sa kojim to preduzeće se suočava. On je naveo da je usvajanjem Granskog kolektivnog ugovora iznos za plate na mjesečnom nivou uvećan za 170.000, što je za tri mjeseca više od pola miliona eura.  

Andrija Klikovac (DPS) je pitao Rašovića da li je "odbor Čistoće sinoć pao kada je Vukadinović podnio ostavku"

- Odbor direktora nije funkcionisao. To je jedna potpuno neozbiljna situacija od vrha ka dna u tom preduzeću - rekao je Klikovac. 

Rašović je naveo da odbor direktora nije pao i funkcioniše u punom kapacitete sve do verifikacije ostavke. 

Završena je rasprava o izmjenama statuta Ustanove na Kakarickoj gori. Miloš Mašković (SD) ukazao je da se izmjenama statuta ostavlja pomoćničko mjesto za opšte pravne poslove, a ukidaju se dva pomoćnička mjesta za muški i ženski dio ustanove.

– Riječ je o klasičnom revanšizmu - rekao je Mašković. 

Direktor ustanove na Kakarickoj gori Marko Čađenović je naveo da se Mašković nijednom do sada nije obratio ustanovi za podatke. 

– Vi informacije dobijete od strane mog protivkandidata, ali ne i mene. Vi ne znate gdje se nalazi ustanova i ne možete da dajete za pravo da komentarišete rad ustanove - naveo je Čađenović. 

Mašković je podsjetio na nepravilnosti koje su se desile krajem prošle godine kada je utvrđeno da je u ustanovi pronađena droga. Reagovala je gradonačelnica Podgorice Olivera Injac koja je saopštila da ne stoje činjenice koje je iznio Miloš Mašković. Ona je navela da je u stalnom kontaktu sa "kolegama iz Uprave policije".

- Stalo mi je da zaštitimo kredibilitet ustanove. Razgovarala sam sa kolegama iz Uprave policije i od njih sam dobila potvrdu da stanje nije tako kako ste rekli. Ustanova je važna i dajemo joj podršku, tamo su ljudi koji imaju problema sa bolestima zavisnosti. Smatram da je ta ustanova mnogo važna Crnoj Gori u ovom trenutku - rekla je Injac.  

 

Završena je rasprava o odluci o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava za podršku ženskom preduzetništvu. V.d. sekretara Šućo Orahovac naveo je da su inicirali izmjene dvije odluke koje se ženskog preduzetništva i preduzetništva zbog veće efikasnosti i kvaliteta rada komisija. Većina odbornika je problematizovala rok koji je za dostavljanje dokumentacije skraćensa 45 na 20 dana. 

- Treba da privučeno žene koje nemaju otvoren biznis tako da bi taj rok trebalo povećati. Nadam se da će sekretrijat imati sluha - rekla je Nađa Ljiljanić (Pokret za Podgoricu).

 

Mićović: Ispunjavamo predizborna obećanja 

Odbornica PES-a Anđela Mićović ocijenila je da je o ovim odlukama važno govoriti jer one predstavljaju snažan zamajac privredi u glavnom gradu.

–Kolega Mašković je juče iznio da sve ono što smo iznijeli u toku predizborne kampanje je čisto prodavanje magle. Kada bude pogledao platfromu za Podgoricu povodom tadašnjih lokalnih izbora u okviru kategorija ekonomije navedeno je između ostalog - izdašnija podrška ženskom preduzetništvu, kreiranje podrške biznis zajednice. Sve što smo obećali u preduzbonoj kampanji sprovodimo u djelo - rekla je Mićović

 

Aranitović: DPS će podržati odluku o preduzetništvu

Odbornica DPS-a Ksenija Aranitović je navela da je u pitanju važan vid podrške preduzetnicima. Ona je navela da će imati podršku DPS-a za ovu odluku i  pitala da li Sekretarijat ima namjeru da uveća sredstva za žensko preduzetništvo. Šućo Orahovac je naveo da je za žensko preduzetništvo izdvojeno 90.000 eura te da je iznos uvećan. 

 

Završena je rasrpava o dopuni odluke o postavljanju, građenju i uklanjanju objekata od opšteg interesa.  

V.d. sekretara za planiranje Miljan Barović saopštio je da se odlukom precizira da više ne postoji mogućnost za određivanje lokacije objekata solarnih panela u zahvatu Generalnog urbanističkog rješenja odnosno na urbanom dijelu grada osim na krovovima objekata i na parkinzima. 

– Kada je u pitanju objekti ruralnog razvoja zabranjeno je određivanje lokacije osim na poljoprivrednom zemljištu. Odluku predlažemo zbog zaštite prostora i utvrđivanja restrikturnvih uslova kada su u pitanju ovi objekti – naveo je Barović. 

 

Mugoša: Država da zaštiti poljoprivredno zemljište 

Odbornik SDP-a Budimir Mugoša smatra da država mora zaštititi poljoprivredno zemljište jer je to ograničen resurs. 

–Mi imamo percepciju da imamo dosta poljoprivrednog zemljišta. Obradivog zemljišta ima malo. Kada sam bio državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede tada smo zauzeli stav da se na poljoprivrednom zemljištu od prve do četvrte kategorije ne mogu graditi solarne elektrane, a od pete do osme klase uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede – rekao je Mugoša. 

 

Završena je raspravljaju o odluci o određivanju lokacije za izgradnju objekata sajmišta i multifunkcionalne dvorane. Ovu odluku predložio je Stefan Vešović, odbornika Prave Crne Gore.  

Vešović je naveo da je budžetom opredijeljen iznos za izradu projekta za objekat sajmišta. 

– Smatramo da je sajmište jedno od najboljih razvojnih projekata koje grad mogu da pokrenu naprijed. Parcele su preko puta Plantaža - rekao je Vešović.  

 

Mugoša: Dvorana fali gradu  

Budimir Mugoša (SDP) naveo je da multifunkcionalna dvorana fali gradu i treba je graditi u saradnji sa državom. 

- Sajmište me asocira na koncentracioni logor. U Beogradu se sajam ruši jer nije racionalan, znamo kako je u Budvi završio, a jedino opstaje novosadski sajam. Lično mislim da nemamo potrebu za sajmištem – rekao je Mugoša.  

 

Vučinić: Sve da se utanači do detalja 

Dragutin Vučinić (Pokret za Podgoricu) naveo je da postoje određene kočnice. 

– Prva kočnica je to što je projekat za sajmite izuzetno skup. Ako želimo da pravimo sajmište radi sajmišta ajde da napravimo nešto što valja. Da li su ove parcele dobre za sajmište - nisu, da li su dobre za multifunkcionalnu dvoranu - jesu. Jesam da mi usvojimo odluku ali nisam da dok se ne utanači sve do detalja – rekao je Vučinić. 

 

Vešović: Parcele mimo biznis zona  

Vešović je naveo da se parcele nalaze mimo biznis zona, te da je njihova ukupna površina preko 24.000 eura. 

– Ove parcele je lako opremiti, ulaganja bi bila mizerna. Ko će na parcelama ulagati, da li će biti u formi privatno-javnog partnertsva to je druga priča. Nismo rekli da će to Grad da radi. Nemate sajmište, a održavati ga po parkinzima je sramota – naveo je Vešović.

 

Čarapić: Nisam da se kvadrat zemlje daje za cent

Vasilije Čarapić (PES) pitao je Klikovca da li je on saglasan da se vrijedna zemlja daje za cent po kvadratu. 

– Ja ne bih to ni u ludilu pomislio. Nisam saglasan sa tim da se zemljište daje za cent po kvadratu. Čekamo odluku Ustavnog suda – rekao je Čarapić.   

Klikovac je kazao da se „Čarapić I (iz Bemaksa) treba da se usaglasi sa Čarapićem II".

–Ovaj grad treba da se razvija... Vidimo da biznis zone neće biti dok se Ustavni sud o tome ne izjasni. Ne problematizujete odluku biznis zonama u Kotoru, Budvi – rekao je Klikovac.

 

Klikovac: Sajmište planirano u biznis zonama

Šef kluba odbornika DPS-a Andrija Klikovac je naveo da je sajmište planirano na parcelama koje pripadaju biznis zonana. 

- Problematično je da odlučujemo o ovoj lokaciji. Kada se ovdje prije tri, četiri sjednice govorilo o biznis zona, tada je gradonačelnica govorila da nema odluke Vlade Crne Gore o tome. E toliko ste ozbiljni. Mislim da treba sačekati da se Ustavni sud odluči o inicijativi gradonačelnice o odluci o biznis zonama. MIslim da u biznis zonama nećete moći da radite – rekao je Klikovac.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 20:53