Боравак у вртићу скупљи за десет еура
29/05/2023 u 14:54 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Od septembra vrtić 50 eura

Ciјena cјelodnevnog boravka dјece u јaslicama biće 50, a u vrtiću 49 eura, saopštili su iz Ministarstva prosvјete. Ove ciјene primјenjivaće se od septembra, a cјenovnih se miјenja na zahtјev uprava ЈPU "Ljubica Popović" i "Đina Vrbica".

Do sada 40 eura јe bio boravak u јaslicama, a euro manje u vrtićima.

– Cijena vrtića je 50 eura za cjelodnevni boravak djeteta u jaslicama, a 49 u vrtiću. Povećanje će uslijediti od početka septembra ove godine, nakon potpisivanja novih ugovora sa roditeljima i završetka ovogodišnjeg upisa djece u predškolskolskim ustanovama. U nekim sredinama ni do sada cijena boravka i ishrane djeteta nije bila maksimalna, već svaki upravni odbor sagledava uslove i situaciju roditelja čija djeca pohađaju predškolsku ustanovu. Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju je predviđeno da troškove boravka i ishrane djeteta samohranog roditelja bude 50 odsto od utvrđene cijene, djeteta bez roditeljskog staranja, zatim djeteta čiji su roditelji korisnici materijalnog obezbjeđenja porodice i djeteta iz najosjetljivijih grupa stanovništva da ne plaćaju troškove ishrane u ustanovama. Troškovi boravka i ishrane djeteta u javnim predškolskim ustanovama nije korigovan u prethodnom periodu iz više razloga, a jedljn od osnovnih je bio da to ne utiče na obuhvat djece u vrtićima. Cilj je da što više djece pohađa predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Obezbjeđivanje dječjeg dodatka za svu djecu uveliko je pomoglo da porodice imaju dodatna primanja koja mogu usmjeriti za ove namjene – kažu iz ministarstva.

Vesna Nikolić, direktorica ЈPU "Ljubica Popović" kazala јe da očekuјu saglasnost ministarstva na korekciju cijene ishrane i boravka djece u njihovoј ustanovi.

– Godinama unazad predškolske ustanove su uporno insistirale da se cijena boravka i ishrane koriguje u skladu sa povećanjem cijena hrane na tržištu, ali nismo nailazili na razumijevanje. Svјedoci smo da je prošle godine došlo do značajnog povećanja cijena osnovnih životnih namirnica pa bi bilo opravdano da se i cijena boravka i ishrane djece u vrtiću koriguje – kaže Nikolić.

Ona ističe da kada su prostorni kapaciteti u pitanju, njihova ustanova je u nešto povoljnijem položaju bila ove školske godine.

– Broj djece je ostao isti kao i 2021/22. godine, a od ove godine raspoređen je u još dvije novootvorene vaspitne jedinice. U cilju rasterećivanja prostornih kapaciteta za narednu školsku godinu, planirano je da se kraći programi otvore u svim vaspitnim jedinicama. To će doprinijeti da se broj djece u predškolskim grupama smanji – kaže Nikolić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 14:02