Границе Зете у фокусу / - Дан
21/06/2022 u 09:01 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одбор „Спас Зете” одговор народа на партијске интересе

На збору грађана почетком jула биће питања рјешавања статуса Зете и све у вези очување териториjе коjа Зети као матици припада, рекао је Игор Пренкић

Становници Општине у оквиру Главног града - Голубовци прије неколико дана, у сусрет одлуци о осамостаљивању општине политичком одлуком државног парламента, формирали су одбор „За спас зете“. Циљ одбора је, како кажу, да сачува традиционалне вриједности териториjе коjа jе одувијек природно, историjски и географски припадала и чинила Зету.

Како је казао Игор Пренкић, члан одбора „За спас Зете“, имају 36 чланова.

image

Игор Пренкић

- Дан

– Циљ одбора jе да се сачувају границе из 1957. године уколико се жели Зети дати статус самосталне општине. За нас Зета jе град будућности и треба да сачува под своjим окриљем сву своjу зетску баштину и унапреди jе. Одбор ће први збор грађана организован почетком jула и на дневном реду ће се наћи горућа питања о рјешавању статуса Зете, историjски материjал и сви основи за очување териториjе коjа Зети као матици припада – рекао је Пренкић.

Пренкић истиче да су планови одбора „За спас Зете“ да се што више људи из Зете укључи у рјешавање питања у вези са њеним статусом.

– Људи су незадовољни због дугогодишњег запостављања Зете ради остварења личних политичких и партиjских интереса поjединаца. Тражимо да се Зети уваже, прије свега име коjе блиста кроз историjу, територија коjа jоj као матици нашег народа припада и чини jе природном географском складном цјелином и да се препозна њен велики потенцијал коjег без териториjе нема. Хоћемо цијелу Зету. То наш дуг према прецима и потомцима. Живјела Зета - град будућности – поручио је Пренкић.

Он се не слаже са самосталном Зетом у границама како је то планирано измјенама Закона о територијалној организацији.

– На то никада нећемо пристати. Таj статус нам ниjе потребан. Ми већ вjековима изграђуjемо град Подгорицу и нисмо неки њен крњи дио већ жила куцавица. Уколико се са Зетом нешто планира биће то онако како jоj и доликуjе, и онако како већински народ у Зети жели, или никако. Доста jе било деградирања Зете по свим основама. Нема потребе да се таj статус разматра jер га нико у Зети прихватити неће – поручује Пренкић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:59