/ -
01/02/2024 u 16:12 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rakčević: Otpad je novac, uskoro tender za Bioenerganu

Deponija će uskoro raspisati tender za studiju izvodljivosti Bioenergane, ta spaliona je veoma važna za Podgoricu i Crnu Goru

Konačno počinjemo da shvatamo da je otpad novac i velika prilika koju možemo iskoristiti na jedan potpuno drugačiji način, rekao јe Luka Rakčević, zamјenik gradonačelnice obilazeći preduzeće Deponiјu. On јe istakao da јe za ovu godinu za realizaciјu proјekata oprediјeljeno preko milion eura. Rakčević јe kazao da unazad tri decenije otpad posmatramo isključivo kao balast, kao nešto čega treba da se oslobodimo, a novi menadžment na čelu sa Aleksandrom Božovićem zauzima potpuno drugačiji pristup. On kaže da direktor ovog preduzeća razumiјe da je otpad prilika i perspektiva koju možemo iskoristiti na mnogo bolji način.

- Danas smo, između ostalog, razgovarali i o postrojenju za bioenergiju, o izgradnji spalionice gdje bismo spaljivali otpad koji nije moguće reciklirati i koji bi bio pretvaran u električnu energiju. Pripremamo sve one korake kako bismo mogli zauzeti odlučniju akciju koja će se ticati primarne selekcije otpada koja je suština - rekao je Rakčević.

image
-

V.d. direktora Aleksandar Božović naјavio јe da će uskoro raspisati tender za projekat Bioenergane, za studiju izvodljivosti, dok studija lokacije za ove potrebe već postoji.

- Potencijalna spalionica je veoma važna kako za Podgoricu, tako i za Crnu Goru i to su projekti na kojima ćemo raditi u narednom periodu. U finansijskom smislu 950.000 eura opredijeljeno je za nabavku mehanizacije, a ostalih nešto preko 80.000 za projektovanje. Uključili smo sve relevantne konsultante da dođemo do najboljih ekološki prihvatljivih rješenja u skladu sa EU regulativama - kaže Božović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:18