Konferencija Demokrata / - FOTO> DAN
21/06/2023 u 13:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šaranović: Preduzeće "Čistoća" ugroženo, polovina vozila nije u funkciji, dugovanja preko dva miliona

Kada su u pitanju dugovanja Čistoće, ona su bila niža od 100.000 eura na početku mandata Čađenovića, a na kraju mandata, viša su od dva miliona eura. Veći dio duga odnosi se na neizmirene dugove prema Deponiji, saopštio je Šaranović

Odgovorno tvrdimo da je ozbiljno ugrožena sposobnost preduzeća "Čistoća" da obavlja svoju osnovnu funkciju koja je od javnog interesa, od 31 vozila za odvoz komunalnog otpada polovina nije u funkciji, odnosno svega 14 je u funkciji, kazao je zamjenik gradonačelnice Danilo Šaranović.

On je to saopštio na prezentaciji, kako navode iz Demokrata, konkretnih dokaza koji upućuju na nesavjestan i nezakonit rad u jednom od privrednih društava čiji je osnivač Glavni grad.

Šaranović je kazao da je bivši gradonačelnik Ivan Vuković na samom kraju mandata donedavnog izvršnog direktora Čistoće Andrije Čađenovića saopštio da je firma kojom je upravljao za ponos.

- Predsjednik Odbora direktora Čistoće Milan Vukadinović utvrdio je za nekoliko dana da je situacija u tom preduzeću alarmantno teška. Kada su u pitanju dugovanja Čistoće, ona su bila niža od 100.000 eura na početku mandata Čađenovića, a na kraju mandata, viša su od dva miliona eura - odnosno 20 puta su viša od početka njegovog mandata. Veći dio duga odnosi se na neizmirene dugove prema Deponiji, saopštio je Šaranović.

Najavio je da će svu prikupljenju dokumentaciju dostaviti Specijalnom državnom tužilaštvu.

Pojasnio je da na dan imenovanja doskorašnjeg direktora Čistoće na računu tog preduzeća bilo 531.000 eura, a 13. juna 2023. trinaest puta manje. Dodao je da je Čađenović bio "široke ruke" prilikom isplata donacija i jednokratne pomoći, a isplate su u velikom broju slučajeva vršene bez dokumentacije.

Istakao je da su te isplate "pojačane" uoči izbora.

- Imamo izjavu da je rukovoditeljka finansijskog sektora kazala da je imala problem zato što je društvo poslovalo sa gubitkom, a rukovodstvo nije dalo da se to prikaže, naveo je Šaranović.

Kazao je i da je Čađenović na dan parlamentarnih izbora 2020. kupio sendviče u vrijednosti od 500 eura.

Naveo je da na kraju ostaje pitanje hoće li biti dovoljno novca da se isplate neto zarade.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 12:56