dISTRIBUTIVNI CENTAR / -
11/03/2024 u 20:06 h
Andrijana Dabanović, Mićko VujisićAndrijana Dabanović, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) U Plodovima dvije NVO sa ulogom od 200 eura stekle imovinu vrijednu sedam, osam miliona

Po meni su Plodovi formirani na pogrešan način, formalno-pravno, moguće i kriminalno. Tu su uvedene, između ostalog, i dvije nevladine organizacije i dato im je 17 procenata vlasništva nad objektima. U pitanju je imovina vrijedna viša desetina miliona eura, pa su dvije NVO, koje su uložile po 200 eura ukupno od dana osnivanja, stekle imovinu vrijednu od preko sedam, osam miliona eura, rekao je Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice

Distributivni centar postoji decenijama, a tek nedavno je upisan u katastar, između ostalog saopštio je zamjenik gradonačelnice Luka Rakčević objašnjavajući poljoprivrednicima zašto je u takvom stanju prostor u kome posluje Kamionska pijaca, na prezentaciji Agrobudžeta Glavnog grada. Distributivni ima 7.703 kvadrata i vlasništvo je, kako je rekao, "fiktivne firme koja se zove AD Plodovi, formirane 2008. godine".

- Po meni su Plodovi formirani na pogrešan način, formalno-pravno, moguće i kriminalno. Pisao sam prije desetak dana, zaštitnicima imovinsko pravnih interesa Glavnog rada i države, jer su tu i Vlada i Glavni grad vlasnici, iako Glavni grad većinski vlasnika sa 53 odsto udjela. Tu su uvedene, između ostalog, i dvije nevladine organizacije i dato im je 17 procenata vlasništva nad objektima. U pitanju je imovina vrijedna viša desetina miliona eura, pa su dvije NVO, koje su uložile po 200 eura ukupno od dana osnivanja, stekle imovinu vrijednu od preko sedam, osam miliona eura - rekao je Rakčević.

image
-

On je istakao da im je ideja da Distributivni centar rekonstruišu, ali da prije toga moraju da riješe dubioze koje su zatekli.

- To moramo da ne bi mi bili saučasnici u izvršenju nekih krivičnih djela i davali novac poreskih obveznika Glavnog grada za nešto što je u ovom trenutku 17 procenata privatna imovina dvije NVO. Plodovi imaju pet zaposlenih koji primaju platu, a bivši direktor je imao primanje od preko 1.000 eura. Došli smo u situaciju da je bivši direktor zaključio sebi ugovor i dobio otpremninu od oko 48.000 eura i da je firma bila pred stečajem zato što nije mogla da isplati otpremninu. Morali smo da isplatimo otpremninu, a mjesečna rata nam je oko 4.000 eura - kaže Rakčević.

On je istakao da hladnjača u Matagužima nije izdata, a da je Distributivni izdat za 5.000 eura mjesečno Tržnicama i pijacama.

– Ideja je da čim riješimo formalno-pravne stvari vidimo ko je vlasnik svih tih nekretnina uđemo u priču rekonstrukcije Distributivnog. Ovaj objekat, do prije nekoliko mjeseci, nije bio upisan ni u katastar, nego se vodio kao "divlji" bez upotrebne dozvole. Predhodnicima je bilo lakše da im kapaju pare od zakupa i da dijele plate i da ne rade ništa. Čak smo u kancelariji direktora zatekli pečate kompanija sa kojima su Plodovi ranije radili, pa je to predmet posebne istrage. Sada su Tržnice dobile novi ugovor za zakup Distributivnog na još tri godine - istakao je Rakčević.

Rakčević je kazao da traže mišljenje od zaštitnice da li da pokrenu tužbe prema Upravnom i Privrednom sudu i da traže da se ponište ugovori o osnivanju.

– Moramo da vidimo kakve bi to upravne posledice izazvalo ukoliko se to preduzeće preko noći ugasi i da li bi ta imovina mogla da se vrati Glavnom gradu i državi ili bi morali da ulazimo u neki stečajni postupak - kaže Rakčević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 06:36