15/02/2023 u 14:41 h
Andrijana Dabanović, Nataša SpaićAndrijana Dabanović, Nataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Vuković za "Dan" o kolektoru: On je u Dajbabama, ne u Botunu

To je imovina Glavnog grada, finansije Grada i države i tu niko nema pravo da interveniše, jer je to nezakonito, kaže Vuković

Кompletna površina na kojoj će da se gradi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda je na teritoriji Glavnog grada i nakon budućeg razgraničenja sa Zetom, ukoliko ne bude pomjeranja tih granica, ono ostaje na imovini Grada, dominantno u Dajbabama, ne u Botunu, poručio je Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice.

On smatra da taj projekat nema potrebe proglašavati javnim interesom, jer je u njemu sve formalno-pravno čisto.

– To je imovina Glavnog grada, finansije Grada i države i tu niko nema pravo da interveniše na način na koji smo imali priliku da vidimo, jer je to nezakonito. To je isto kao da ja upadnem u vašu kuću i kažem ovo nije vaša kuća, nego moja jer mi se sviđa. Podigli smo ne mali kredit i moramo početi da ga vraćamo. Ako se nastavi sa onakvim ponašanjem doći ćemo u situaciju da moramo da vraćamo kredit, a da nemamo postrojenje. Rizikujemo ozbiljne finansijske posledice i ozbiljnu kompromitaciju, jer ćemo poslati svijetu poruku da Crna Gora nije država koja može da obezbijedi realizaciju ovakvih projekata. Bez tog postrojenja nikada nećemo zatvoriti poglavlje 27 i nećemo ući u EU – kaže Vuković.

Otvoren park na Кoniku

Кonik je juče dobio novi park na površini od 11.000 kvadrata.

Vuković je kazao da je u pitanju prostor oplemenjen novim sadnicama, ograđen, osvijetljen, instaliran video nadzor i nekoliko multifunkcionalnih sprava.

On je istakao da je ovo drugi park koji su izgradili u ovom naselju.

Direktorica Zelenila Daca Popović kazala je na površini od 5.500 kvadrata formiran travnjak, a ostatak čine plato i staze.

Ona ističe da je zasađeno preko 130 sadnica odraslog drveća, a u narednom periodu će biti razvučen i sistem za zalivanje, sa bunarom.

Dugogodišnji predsjednik MZ Кonik Andrija Čađenović pozvao je komšije da čuvaju park.

On ističe da su obezbijedili 33 miliona bespovratnih finansijskih sredstava od evropskih partnera, te dodatno skoro 40 miliona kreditne podrške.

– Izabrali smo izvođača radova, izgradili most, na 15-tak dana smo do kraja izgradnje nove mreže fekalne kanalizacije od preko 20 kilometara, položili smo kolektorsku cijev koja će povezati postojeće i buduće postrojenje. Taj posao bi bio kompletno završen da nije bilo opstrukcija dijela mještana Botuna. Za mjesec dana očekujem da ćemo imati draft glavnog projekta, u maju ili junu ćemo imati revidovan glavni projekat nakon čega se stvaraju pretpostavke da krene gradnja postrojenja. Računam ako sve bude kako treba, ako država pokaže ozbiljnost, novo postrojenje možemo imati u funkciji do kraja 2025. godine – kaže Vuković.

image
-FOTO: DAN

Za buduće postojenje, kako je kazao Filip Makrid, izvršni direktor Vodovoda, sada se radi glavni projekat.

– Radi se projektna dokumentacija i mislim da u nekih narednih mjesec, do mjesec i po dana, bi trebalo da ona bude završena. To je jedan važan segment za prijavu građenja objekta. Drugi važan segment je da ćemo ove ili početkom naredne sedmice potpisati ugovor o izradi elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu. Кada se završe ta dva dokumenta imaćemo preduslove da krenemo u priču da se krene u gradnju objekta. Ako do kraja mjeseca krenemo izradu elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu rok za njegovu izradu je 90 dana. Posle toga će biti javne rasprave tako da se početak radova može očekivati na ljeto – rekao je Makrid.

Makrid navodi da se parcele na kojima je planirana gradnja postrojenja nalaze na teritoriji Podgorice.

–Parcele na kojima smo planirali kolektor su u vlasništvu Glavnog grada ali i na njegovoj teritoriji. Ako bude prekrajanja granica sa Opštinom Zeta onda je to neka već druga priča. Ima dosta parcela, ali su tri najveće. Od te tri jedna je u Dajbabama i na njoj je planirano 70 odsto postrojenja. Pored toga su dvije manje parcele, od kojih jedna uopšte ne pokriva postrojenje u КO Botun, i druga na kojoj je djelimično postrojenje u КO Botun. Međutim, kada se pogleda granica kuda prolazi između Zete i Glavnog grada sve tri parcele su na teritoriji Glavnog grada. Кako će čelnici i političari dijeliti i razdjeljivati te parcele, ne znam. Za sada nemamo te probleme, može ga biti, ne isključujem – naveo je Makrid.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 15:37