Sa presa Ivana Vukovića   / Mićko Vujisić
29/12/2022 u 11:37 h
Nataša Spaić, Mićko VujisićNataša Spaić, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Vuković: Izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi opasan presedan

To je opasna stvar. Ako ovo ostane na snazi, istu situaciju je moguće očekivati na državnom nivou, kaže Vuković

U nedostatku pravnih argumenata premijer i Vlada su posegli za izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi koji je opasan presedan jer se, kad stupi na snagu, a moje očekivanje je da će to biti do kraja januara, grupi građana to jeste NN lica daje mogućnost da zamijene Skupštinu Glavnog grada, saopštio je Ivan Vuković, gradonačelnik. 

On je naveo da će pet ili šest ljudi odlučivati o imovini i novcu Glavnog grada.

- To je opasna stvar. Ako ovo ostane na snazi, istu situaciju je moguće očekivati na državnom nivou. Ovo je pučističko preuzimanje vlasti u Podgorici. Stvaraju se pretpostavke za haos u Podgorici. Sve što smo radili je imalo za cilj da održi funkcionalnost sistema. Dok smo tu radićemo kao u prošle četiri godine, a sistem je takav da se ne može stati jedan dan, a ne dva-tri mjeseca - rekao je Vukovic.

Komentarišući navode da je vlast u Glavnom gradu uzurpatorska, Vuković je naveo da je odluku o održavanju, odnosno pomeranju datuma održavanja izbora donijela skupštinska većina koju su u tom trenutku činila 45 poslanika.

- Po prirodi stvari nijednoj upravi ne pripada da utiče na te odluke niti smo mogli. Zaključak je da ako je ova procedura neustavna, onda je sve što iz toga proizilazi neustavno. Druga teza koja je plasirana u medijima je da je vlast neustavna. Potenciran je značaj odluke Ustavnog suda. Mi smo kao odgovorna uprava postupili po zaključcima koje sadrži odluka. Potenciraju se i važnost mandata odbornika da li onu mogu odlučivati. Ovaj argument ne stoji ako imamo mišljenje Ministarstva javne uprave koje je upućeno Opštini Bar koje kaže da imaju legitimitet da odlučuju do momenta konstituisanja novog parlamenta. Zaključak je da Skupština Glavnog grada ima obaveze da radi u interesu građana dok ne dođu drugi - rekao je Vuković.

Gradonačelik je rekao da su htjeli da budu destruktivni oni bi 24. oktobra rekli da ih ovo više ne zanima.

- Kao aktuelni gradonačelnik nismo htio da bježimo od odgovornosti svjesni da sve vrijeme trpimo političku štetu. Spremni smo da preuzmemo odgovornost za ono što smo uradili u prethodne četiri i po godine. Jednako tako ni ja ni bilo ko od mojih saradnika nije spreman da preuzme odgovornost za ono što slijedi - rekao je Vuković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 14:41