Jakov Milatović / - SRDJAN BOLJEVIC
29/03/2024 u 19:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milatović: Nema pravnog osnova za raspisivanje izbora u Šavniku

Uvidom u “Odluku o skraćenju mandata odbornika SO Šavnik” koja mi je dostavljena evidentno je da ona ne pruža valjan pravni osnov za donošenje odluke o raspisivanju izbora, saopštio je predsjednik Jakov Milatović

- Naime, odredbama Zakona o lokalnoj samoupravi, propisano je da Skupština opštine može donijeti odluku o skraćenju mandata skupštini, dok se sadržinski donijetom odlukom uređuje skraćenje mandata odbornika. Propisi ne poznaju mogućnost “skraćenja mandata odbornika”, već se pravni institut skraćenja mandata skupštini opštine sistemskim zakonskim rješenjima odnosi na skupštinu kao kolektivni organ, a ne na odbornike koji je sačinjavaju. Ovlašćenje Predsjednika države da raspiše izbore može se zasnivati isključivo na prethodno donijetoj odluci o skraćenju mandata Skupštine, što u konkretnoj situaciji nije učinjeno. Dodatno, trajanje mandata odbornika uređeno je Zakonom o izboru odbornika i poslanika i odlukom skupštine opštine nije moguće na drugačiji način uređivati predmetno pitanje - kazao je Milatović.

Kako ističe, kada je riječ o trajanju mandata Skupštine opštine, Zakon o lokalnoj samoupravi jasno propisuje trajanje mandata od četiri godine. Zakon propisuje i to da mandat može prestati prije isteka vremena na koje je skupština opštine izabrana, raspuštanjem ili skraćenjem mandata skupštine.

- Nadalje, zakon propisuje da u slučaju prestanka mandata skupštine prije isteka vremena na koje je izabrana, predsjednik Crne Gore raspisuje izbore narednog dana od stupanja na snagu odluke o raspuštanju, odnosno skraćenju mandata skupštine. Na praktično isti način Zakon o izboru odbornika i poslanika, propisuje da predsjednik raspisuje izbore u slučaju prestanka mandata skupštine opštine, prije isteka vremena na koje je birana - objašnjava predsjednik.

Vlada povukla odluku o uvođenju prinudne uprave u Šavniku

Dakle, slijedeći oba sistemska zakona, odluka predsjednika da raspiše izbore za odbornike novog saziva, po osnovu skraćenja mandata aktuelne skupštine, može proizaći jedino iz odluke o skraćenju mandata skupštine koja je donijeta u toku trajanja njenog zakonskog četvorogodišnjeg mandata.

Podsjećamo da je mandat aktuelnog saziva SO Šavnik istekao 2022. godine, te da u konkretnoj situaciji nije moguće primijeniti institut skraćenja mandata skupštini opštine.

Jakić: SO Šavnik izglasala skraćenje mandata, odluka Vlade će imati nesagledive posledice

- Sa pozicije predsjednika Crne Gore, apelujem na nadležne institucije da preduzmu sve neophodne mjere i radnje, kako bi se već započeti izborni proces u Šavniku najzad okončao, a ova opština prestala da bude talac političkih prepucavanja - istakao je Milatović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:54