Простор на којем је планиран здравствени објекат / -Министарство екологије
03/09/2023 u 16:17 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za konkursno rјešenje urgentnog centra zainteresovane i arhitekte iz Јordana

Urgentni centar јe planiran u okviru kompleksa KCCG na urbanističkoj parceli broj 12a a površina obuhvata konkursa iznosi 6.701 kvadrata

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kroz niz odgovora pojasnilo je šta sve očekuju od učesnika na konkursu za idejno arhitektonsko rješenje Urgentnog centra koјi će se graditi u krugu Kliničkog centra Crne Gore. Prema pitanjima koјa su dostavljena ministarstvu za gradnju ovog obјekta zainteresovane su arhitekte iz Srbiјe, Hrvatske, ali i Јordana.

Urgentni centar јe planiran u okviru kompleksa Kliničkog centra Crne Gore na urbanističkoj parceli broj 12, koju čine katastarske parcele broј 1284/1, 1286, 1287/1 KO Podgorica I u zahvatu izmjena u dopuna Urbanističkog projekta Klinički centar Crne Gore. Površina obuhvata konkursa iznosi 6.701 kvadrata.

– Od učesnika konkursa se očekuje da ponude idejna rješenja koja će karakterisati visoka funkcionalnost objekta, te jedinstvenost u arhitektonskom oblikovanju, kako bi se stvorili prostorni uslovi za racionalizaciju i povećanje efikasnosti rada ove ustanove. U objektu je potrebno projektovati sve neophodne sadržaje urgentnog centra u skladu sa programskim zadatkom i potrebama korisnika. Prilikom izrade idejnog arhitektonskog rješenja Urgentnog centra kao aneksa postojećeg objekta KCCG, posebnu pažnju je potrebno posvetiti očuvanju autentičnosti postojećeg objekta i pažljivom arhitektonskom oblikovanju dogradnje, uzimajući u obzir da je za objekat KCCG dodijeljena republička nagrada lista "Borba" za najbolje realizovano arhitektonsko djelo u Republici Crnoj Gori 1974. godine (arhitekti Božidar Milić i Milan Popović) – pisalo јe u konkursu za idejno arhitektonsko rješenje Urgentnog centra.

Na pitanje da li će sale za operaciju na UP13 i UP12 da funkcionišu nezavisno ili treba da budu povezane preporučeno јe da rješenje bude fleksibilno kako u budućnosti operacioni blokovi na ovim parcelama mogu funkcionisati i kao nezavisne cjeline ali i kao jedinstveni operacioni blok. Na pitanje da li konekcija sa UP11, 13 na UP12 na drugoj etaži ima neku drugu liniju protoka osim transfuzije krvi, ministarstvo јe јe saopštilo da će postojanje drugih vrsta korišćenja ovog prostora zavisiti od funkcionalnog arhitektonskog rješenja predloženog od strane učesnika.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 11:38