Darko Zarubica / - DARKO ZARUBICA
17/08/2023 u 09:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zarubica: Da ista mjesečna karta za javni gradski prevoz važi kod svakog prevoznika

Ovo se, kako kaže, može definisati međuopštinskim ugovorom između Podgorice i Danilovgrada na obostranu korist

Pokret Preokret je danas uputio inicjativu predsjedniku Opštine Danilovgrad kojom traže da obezbijedi osnovne uslove za kvalitetan javni prevoz, saopštio je član te partije Darko Zarubica.

- Ovom iniciajtivom smo tražili da se obezbijedi pet potreba. Prije svega da ista mjesečna karta za javni prevoz važi kod svakog pevoznika koji saobraća na relaciji Danilovgrad – Podgorica i da poslednji polasci iz Podgorice za Danilovgrad i obrnuto budu u 24:00 sata čime će se olakšati zaposlenima kao i mladima Danilovgrada da više koriste sadržaje Podgroice, naveo je on.

Inicirali su da Opština definiše i uspostavi u saradnji sa Ministarstvom prosvete sve potrebne đačke autobuske linije. Ovime roditelji, kako navodi, neće trošiti vrijeme i novac za lični prevoz djece do škole, a djeca će manje vremena troštiti da dođu do škole.

- Ujedno djeca koja žive u blizini škola će slobdono ići u školu pješke ili biciklom jer će nesnosne gužve na putu do škole, u centru grada i Spužu biti značajno smanjene. Takođe tražimo da Opština izvrši povrat poreza u korist prevoznika u javnom saobraćaju počev od kraja ove godine i da se prevoznici međugradskog saobraćaja između Danilovgrada i Podgorice mogu zaustavljati na propisanom mjestu na teritoriji Glavnog grada, te iskrcavati i ukrcavati putnike ukoliko idu iz ili za Danilovgrad, navodi Zarubica.

Ovo se, kako kaže, može definisati međuopštinskim ugovorom između Podgorice i Danilovgrada na obostranu korist.

- S obzorom da su iste političke većine u ova dva grada očekujemo da lako doći do dogovora jer kada postoji politička volja za svaki problem postoji rješenje. Od ovoga će veliku korist imati i sami prevoznici jer će povećanjem broja putnika njihovi prihodi biti veći, smatara on.

Opština bi, kako ističe, trebala izdavati jedinstvenu elektronsku mjesečnu kartu koju će ustupiti putnicima.

- Prevoznici bi mogli imati optički čitač, a sistem može raditi i očitavanjem mjesečne karte preko telefona. Raspodjela sredstava prevoznicima može se vršiti shodno broju očitanih prevoza putnika na čitaču datog prevoznika, zaključuje Zarubica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 01:59