/ -
24/07/2022 u 12:20 h
N.S.N.S.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zbog velikih vrućina zaštićeni terenski radnici gradskih preduzeća: Grad pospreme rano uјutro

Rad u jutarnjim časovima organizovali su Zelenilo, Vodovod i Agencija za stanovanje, dok se očekuje kolektivni godišnji odmor za radnike preduzeća Putevi

Rad na vrućinama i po temperaturama većim od 40 stepeni kosi se sa preporukama ljekara i moraјu biti alarm za nadležne da zaštite radnike koјe rade na otvorenom. Da li јe i kako namјerava da zaštite zaposlene koјi rade na otvorenom pitali smo Glavni grad.

– Zelenilo kao i prethodnih godina, i ove godine uvelo je tokom ljetnjih mjeseci izmijenjeno radno vrijeme za terenske radnike. Tako zaposleni na terenu radno vrijeme započinju u šest sati, a imajući u vidu visoke dnevne temperteture, zaposlenima se preporučuje češće pravljenje pauza, te osvježavanje. Svakako, radovi na održavanju javnih zelenih površina, osim hitnih, u toku najvrelijeg perioda dana su svedeni na minimum. Navodnjavanje javnih zelenih površina obavlja se najvećim dijelom preko hidrosistema, dok se površine na kojima tehnički nije izvodljivo ugraditi hidrosistem zalivaju u večernjim časovima uz pomoć autocisterne, koja će, ukoliko bude potrebno, biti stavljena na raspolaganje kolegama iz Službe zaštite i spašavanja - navode iz Glavnog grada.

U Vodovodu se trude da rad na terenu organizuje u ranim jutarnjim ili kasnijim popodnevnim časovima uz odgovarajuću opremu za rad, veliku količinu vode za piće i mogućnost da se kolege sklone od sunca i odmore.

–Usljed visokih temperatura tokom ljetnjih mjeseci u Podgorici, potrošnja vode se značajno povećava. U skladu sa planiramnim aktivnostima, tokom ljetnjih mjeseci se ispumpava veća količina vode iz sistema kako bi se obezbijedilo uredno vodosnabdijevanje potrošača. Kako smo preduzeće od javnog interesa, a imajući u vidu da je voda osnovna životna potreba, u slučajevima pojave kvara ekipe odmah izlaze na teren bez obzira na spoljne uslove, u ovom slučaju visoke temperature, u cilju sto bržeg uspostavljanja vodosnabdijevanja. Naše preduzeće posjeduje cisternu, međutim, ne raspolažemo vodom za piće, već tehničkom vodom. Kada postoji potreba, nju stavljamo na raspolaganje građanima, u skladu sa planiranim aktivnostima i prioritetima - navode iz Glavnog grada.

Kada su ekstremno visoke temperature preduzeće Putevi koristi kolektivni godišnji odmor, uz pretpostavku da će tako biti i ove godine, poručuјu iz lokalne samouprave.

– Zbog trenutno visokih temepratura društvo će u narednom periodu izvoditi aktivnosti na ruralnom području gdje su povoljniji uslovi za rad. U zavisnosti od vremenskih uslova u nerednom periodu ovo preduzeće će za terenske radnike izvršiti preraspodjelu radnog vremena - kažu iz Glavnog grada.

Ekipe Agencije za stanovanje u danima kada su temperature ekstremno visoke, radove na terenu na otvorenom izvode u ranim jutarnjim časovima, biraju objekte koji su u hladovini, i ranije završavaju.

– Sa druge strane ovo društvo, u ovim uslovima, u fokusu ima poboljšanje uslova stanovanja, što obuhvata radove u unutrašnjosti objekata, kako bi se proces rada odvijao bez prekida, a radnici zaštitili od visokih temperatura - poručuјu iz Grada.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 23:10