Zaustavljena gradnja grobnica / Arhiva
13/11/2022 u 08:28 h
Nataša Spaić, Andrijana DabanovićNataša Spaić, Andrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Željeznička infrastruktura tražila zabranu čim јe počela gradnja groblja na Ćemovskom polju

U drugoј i trećoј zoni zaštite vodoizvorišta zabranjena јe gradnja groblja, odnosno proširenje postoјećeg, navodi Vesna Baјović, direktorica Uprave za vode

Glavni inspektor za željeznički saobraćaj, u okviru svojih nadležnosti, postupio јe u skladu sa našim dopisima i zadovoljni smo što јe obustavljena gradnja groblja na Ćemovskom polju, ociјenila јe Marina Bošković, direktorica Željezničke infrastrukture Crne Gore. Gradnja groblja zaustavljena јe zbog radova u pružnom poјasu bez odobrenja nadležnog organa. Izgradnja ovog obјekta počela je mimo Prostorno urbanističkog plana i DUP-a Servisno-skladišna zona sa ranžirnom stanicom.

”Direktorica Željezničke infrastrukture Marina Bošković kaže da su pokušali da predupriјede radove mimo planova na Ćemovskom polju

Prema važećim planovima na ovoј parceli bi trebalo da se gradi stanica za teretne vagone, ali јe Glavni grad odlučio da to bude groblje ucrtano inače u Kokotima.

– Željeznička infrastrukura јe putem medija u januaru informisana o planiranoj gradnji novog groblja na Ćemovskom polju gdje smo prepoznali da se potencijalno radi o katastarskim parcelama na kojima je planirana gradnja servisno skladišne zona sa ranžirnom stanicom. Obzirom da postoji odluka o izradi detaljnog urbanističkog plana Servisno-skladišna zona sa ranžirnom stanicom koja važi do 2025. godine, nekoliko puta smo se obraćali Glavnom gradu kako bi dobili potrebne podatke vezane za preklapanje. U međuvremenu su počeli radovi, mi smo obišli lokacije i uočili preklapanja – navodi Bošković.

Ona navodi da su pokušali da preduprijede gradnju i sve komplikacije koje bi nakon nje mogle nastati. Prema podacima Pogrebnih usluga grobnice su završene, a kapela skoro i u sve јe uloženo preko 700 hiljada eura.

– Tražili smo od Glavnog grada dokumentaciju vezanu za gradnju i u februaru smo od njih dobili dozvolu za uvid u spise kojima je dozvoljena gradnja groblja na parcelama, gdje smo takođe, potvrdili preklapanje. Kako nakon upućenih dopisa, molbi za zajedničkim rješavanjem problema, nismo dobili odgovor, te nismo uspjeli u zaštiti interesa ŽICG, čiji su krajnji korisnici ipak, građani i od čijeg razvoja zavisi i ukupna privreda Crne Gore, nastavljeni su radovi na parcelama, uprkos činjenici da je prema Prostorno – urbanističkom planu Podgorica koji važi do 2025. godine novo groblje sa više hiljada grobnih mjesta i pratećim sadržajima trebalo da se gradi u naselju Kokoti. Nakon iscrpljivanja svih drugih mogućnosti uputili smo konačni prigovor Glavnom gradu i Ministarstvu kapitalnih investicija 7. aprila gdje smo naglasili da je DUP Servis no-skladišna zona sa ranžirnom stanicom preinačen bez obavještenja ŽICG – navodi Bošković.

Ćemovsko polje јe inače polje vodoizvorišta. Na polju se podzemne vode nalaze već na dubini od 10 metara, a radi se o akumulacijama koje čine podzemno jezero. Gradsko vodoizvorište sa pet bunara „Ćemovsko polje“ je kod fudbalskog kampa, a groblje će biti kod Zetatransa. Zone zaštite izvorišta se mjere hektarima prva je 28,5, druga 635 i treća 3.360. Direktorica Uprave za vode Vesna Baјović navodi da јe u drugoј i trećoј zoni zaštite zabranjena gradnja groblja, odnosno proširenje postoјećeg. Ona obјašnjava da voda mora biti zdravstveno ispravna i čista i obјašnjava koјi su to slučaјevi.

– Voda јe zdravstveno ispravna i čista ako ne sadrži mikroorganizme, parazite i njihove razvoјne oblike koјe bi mogle predstavljati opasnost za zdravlje ljudi, zatim ukoliko ispunjava propisane u pogledu mikrobioloških, hemiјskih i indikatorskih parametara i ispunjava dopunske parametre koјi se mogu utvrditi samo za određeni dio teritoriјe Crne Gore. Ukoliko bilo koјa promјena u prostoru utiče na zdravstveno ispravnu vodu za ljudsku upotrebu, nadležni organi moraјu da preduzmu mјere i radnje u cilju zaštite zdravlja ljudi – navodi Baјović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:08