Kolbi Ros / -FOTO: KK BUDUćNOST VOLI
02/10/2023 u 20:20 h
D.M.D.M.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Deset najboljih novajlija u Evrokupu, Ros iza Ti Džej Šorta

Plej Budućnost Volija na drugom mjestu

Evrokup košarkaša počinje u utorak, a na sajtu takmičenja bavili su se igračima koji će debitovati, a koji bi mogli da obilježe takmičenje.

Igrači iz cijele Evrope i svijeta, svake sezone ulaze u BKT Evrokup znajući da je to odličan poligon za dostizanje vrhunskog nivoa u kontinentalnoj košarci.

Sezona 2023-24 ne bi trebalo da bude drugačija, sa igračima različitog porijekla i nacionalnosti među onima koji su spremni da uzmu riječ već ove nedjelje sa visokim timskim i pojedinačnim ciljevima.

Evo 10 novajlija u Evrokupu na koje treba obratiti pažnju.

10.Vilijam Kristmis (Veolia Tauers Hamburg)

Kristmis se popeo na ljestvici njemačkih nižih liga da bi stigao do Hamburga, gdje ga je glavni trener Benka Barloški odredio za velike minute. Krilni košarkaš koji radi sve, očekujte da će ostaviti svoj trag na oba kraja parketa i doprinijeti u skoro svim kategorijama. Ukoliko ovaj 26-godišnjak postane hit u Hamburgu, biće mnogo božićne radosti u njemačkom gradu.

9.Prentis Hab (Dolomiti Energia Trento)

Nakon prve sezone u Evropi sa Ludvigsburgom, Hab ima zadatak da pokuša da pokrene Trento u Evrokupu. Trento nije imao pozitivan rekord u regularnoj sezoni od sezone 2020/21, tako da će Hab pokušati da iskoristi svoj potencijal. U Njemačkoj je u prosjeku postizao 15,4 poena po meču – da ostvari veliki uticaj na Evrokupu sljedeće sezone. On je igrač na koga treba paziti.

8.Vaidas Kariniauskas (Volves Viljnus)

Jedan od starijih igrača na ovoj listi, Kariniauskas je igrao profesionalno u šest različitih zemalja i osvojio je trofeje u četiri od njih. Imao je jednu od svojih najpoznatijih utakmica tokom ljeta na FIBA Svjetskom prvenstvu sa 15 poena i predvodio je Litvaniju do pobjede nad SAD. I on će to iskustvo uzeti za ključnu ulogu sa Volvesima.

7.Anhel Delgado (Bešiktaš)

Svako ko je gledao nastupe Dominikanske Republike na FIBA Svjetskom prvenstvu 2023. možda je primijetio Delgada, koji je prosječno bilježio sedam poena i 3,3 skoka u tri utakmice prvog kruga. Napadač je upario 11,6 poena uz 8,6 skokova dok je sa Pinar Karšijaka prošle sezone stigao do finala Turske lige, tako da će se nadati da će zabilježiti sličan broj poena u svojoj i Bešiktaševoj prvoj kampanji u Evrokupu.

6.Itan Hap (Gran Kanarija)

Nakon što se pridružio Gran Kanariji iz Rio Breogana, Hap će prvi put probati košarku Evrokupa. U želji da odbrani titulu, Gran Kanarija se nada da će 27-godišnjak pomoći da popuni praznine koje su ostavili Kalifa Diop i Aleks Balčerovski. Hap je sigurno dobro počeo u Španskoj ligi, upisao je 13 poena, 7 skokova, 3 asistencije, 2 ukradene lopte i 1 blokadu na svom debiju za Gran Kanariji.

5.Gejb Olaseni (London Lions)

Vrativši se ovog ljeta u rodnu Englesku, Olaseni je već dobio puls u Londonu svojim nastupima u domaćoj ligi. Ovaj 31-godišnjak je u tri dosadašnje utakmice Britanske lige postigao 14,7 poena i 8,3 skoka, što je uslijedilo nakon impresivnih nekoliko godina u Turskoj sa Darušafakom. Na putu ka svojoj početničkoj sezoni Evrokupa, Olaseni je spreman za veliku sezonu kao početni centar Londona.

4.Ronald Marč (Prometej)

Drugi strijelac u Francuskoj ligi prošle sezone, Prometej je ciljao na usluge Marča tako što je postao prvo pojačanje kluba ovog ljeta. Davao je 21,4 poena po utakmici za Roan, gdje je proveo prethodne tri sezone i poboljšao svoje proseke iz godine u godinu. Sada želi da pokaže ostatku Evrope svoje košgeterske sposobnosti u svojoj prvoj kampanji u Evrokupu.

3.Žoržinjo de Paula (Ulm)

Žoržinjo dolazi u Evropu prvi put nakon što se etablirao kao jedan od najboljih igrača Brazila, gdje je prošle sezone bio MVP finala. Svestrani igrač je rođeni pobjednik i teži da učini ljude oko sebe boljim, što bi trebalo da bude podsticaj Ulmu. Ako bude imao sličan uticaj kao njegovi sunarodnici Jago Dos Santosa i Bruno Kabokla, navijači Ulma će biti veoma srećni.

2.Kolbi Ros (Budućnost Voli)

Ovaj 24-godišnjak ulazi u svoju debitantsku sezonu u Evrokupu kao aktuelni MVP italijanske lige, pošto je blistao sa prosjekom od 17,5 poena i 7,5 asistencija za Palakanestro Vareze u sezoni 2022-23. Ros je igrao u Češkoj prije samo dve godine, tako da ima šansu da nastavi svoj brzi uspon u Evrokupu u klubu poput Budućnosti koji ima ozbiljne ciljeve da osvoji takmičenje.

1.Ti Džej Šorts (Paris basket)

Novi trener Tuomas Iisalo doveo je nekoliko igrača sa sobom po dolasku iz Bona, a Šors je lider te grupe. Na kraju krajeva, prošle sezone je bio MVP i njemačke i FIBA Lige šampiona. Bek koji postiže poena izgleda predodređen za vrh, Trebalo bbi da ga odmah vide kao igrača koji pozitivno utiče na timveć u svojoj prvoj sezoni Evrokupa.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 20:01