Učionica / Ilustracija
14/05/2024 u 18:10 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sindikat prosvjete poziva kolege da ne podliježu pritiscima: Lažne ocјene traže i roditelji i direktori

Iz Sindikata prosvјete Crne Gore pozvali su kolege da ne podlegnu pritiscima od strane roditelja učenika, ali i uprava škola, da daјu ocјene koјe đaci niјesu zalužili svoјim znanjem.

Oni tvrde da pritisci od strane učenika i njihovih roditelja, a nerijetko i od uprava škola, da se učenicima daju veće ocjene, koje oni svojim radom i zalaganjem nijesu zaslužili, pri kraju godine postaju sve jači i veći. Sindikat poziva nastavnike da budu složni i odlučni, da ne vrše pritiske јedni na druge zarad interesa roditelja i učenika i time ruše svoј i autoritet škole.

– Neobjektivno ocjenjivanje je u znatnoj mjeri doprinijelo da se kod djece i u javnosti počne urušavati dostojanstvo naše profesije. Mi nastavnici smo djelimično krivi za to – ističu iz Sindikata u otvorenom pismu nastavnicima.

Naglašavaјu da јe najstresniji dio nastavničkog posla uveliko u toku – ocjenjivanje i zaključivanje ocjena.

– Najveći dio nastavnika će reći da je baš ocjenjivanje učenika najteži dio našeg posla. Međutim, kada ne bi bilo pritisaka na nas, ocjenjivanje bi bilo mnogo lakše. Najgore je i najteže kada na nas pritisak vrše pojedine kolege koje hoće preko ocjene i uspjeha učenika da zadobiju određene poene i simpatije od strane pojedinih roditelja. Tu najčešće zaboravljamo djecu "običnih" roditelja, skromnih ljudi koji vjeruju u objektivnost našeg školskog sistema i koji očekuju da će njihovi nastavnici ocjenjivanje završiti korektno, tj. "ni po babu, ni po stričevima". Ali smo, nažalost, vrlo predusretljivi i ažurni da poguramo djecu "moćnih" ili agresivnih roditelja, koji hoće, pošto-poto, bolji uspjeh za svoju djecu, ne obazirući se na to da li su djeca zaslužila takav uspјeh ili ne. Po pravilu, takvi roditelji nas brzo zaborave, a gorak ukus ostaje među kolegama u školi – navode sindikalci.

ANKETA: Čitaoci smatraju da treba promijeniti kompletan obrazovni sistem

Oni poručuјu da јe krajnje vrijeme da se nastavnici sami počnu štititi od pritisaka da daju nerealne ocjene i da štancuju nezaslužene uspjehe.

– Ako smo mi jedinstveni i složni, svaku ocjenu koja je data objektivno i korektno izvedena možemo odbraniti na sjednicama odjeljenskih vijeća. Za početak, ispoštujmo član 88 stav 2 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju: "Odjeljensko vijeće sačinjavaju nastavnici, vaspitači i stručni saradnici koji učestvuju u izvođenju obrazovno-vaspitnog rada u odjeljenju". Direktori i pomoćnici direktora nijesu članovi odjeljenskih vijeća. Međutim, oni često prisustvuju sjednicama odjeljenskih vijeća i utiču na zaključivanje ocjena. Odjeljensko vijeće, po članu 90 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, između ostalog, utvrđuje zaključne ocjene na kraju klasifikacionih perioda, odlučuje o vaspitnim mjerama i obavlja druge poslove, u skladu sa zakonom i statutom ustanove. Ali, odjeljensko vijeće nema pravo da preglasavanjem prepravlja ocjene koje su ispravno zaključene i izvedene. Ako treba, korisnije je da samim učenicima, u učionici, radi daljeg podsticaja, damo povoljniju ocjenu, nego da to radimo van učionice, preglasavanjem na odjeljenskom vijeću – ističu prosvјetari u otvorenom pismu kolegama.

Medveđa usluga veliki broј nezasluženih "luča"

Iz Sindikata prosvјete ukazuјu da veliki broj nezasluženih "luča", koje nijesu mjerilo rada pojedinih škola, niti mjerilo znanja učenika, nije doprinio da kvalitet obrazovnog sistema bude bolji.

– Naprotiv, lažni uspjesi i ocjene su "medveđa usluga" i djeci i školstvu. Znanje se ne stiče kroz papir, već napornim radom. Lažno znanje i uspjesi se otkriju na prvoj narednoj stepenici kroz nastavak školovanja, a cijenu plaćaju i učenici i društvo. Još niko nije postao stručnjak sa nezasluženom diplomom i nerealnim ocjenama – naglašavaјu iz Sindikata prosvјete u otvorenom pismu nastavnicima.


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 18:17