Grin i Mijović / -FOTO: KK BUDUćNOST VOLI
13/05/2023 u 12:48 h
D.M.D.M.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mijović: Sportski i ljudski je da se ambicije ne završavaju plasmanom u polufinale

Budućnost Voli u nedjelju veče (19.30) gost Crvene zvezde u prvom meču polufinala ABA lige

Budućnost Voli u nedjelju (19.30 sati) protiv Crvene zvezde počinje polufinalnu seriju plej-ofa ABA lige. "Crveno-beli" su apsolutni favoriti, imaju kvalitetan sastav imaće prednost domaćeg terena...

"Plavi" su plasmanom u polufinale ispunili cilj, ali to ne znači da nemaju ambicije i žele da naprave nešto više.

- Svi očekujemo da odemo u Beograd i jako se borimo. Biće sigurno teška atmosfera, Zvezda je sjajan tim ali mi igramo vrlo dobro u poslednje vrijeme i ukoliko se budemo držali plana koji nam je spremio stručni štab, ako odigramo kvalitetnu odbranu i odemo tamo sa namjerom da se nadmećemo vidjećemo šta će se desiti - istakao je Erik Grin.

Imali ste uspone i padove u prethodnim mečevima, da li znate kako da riješite te probleme?

- Da, znamo kako da riješimo te probleme. Prvo poluvrijeme protiv Mege je bilo bez energije, kao i prije par dana kada smo igrali crnogorsku ligu. Ne smijemo tako izaći na teren protiv Zvezde, jer može biti prilično ružno ako ne budemo izašli sa odgovarajućom energijom, fokusirani na defanzivu, pratimo svoje principe i dogovore. Kao što sam rekao sa mnogo energije jer ne možemo imati nikakve pauze protiv ovakve ekipe ukoliko želimo da slavimo u meču

Nema sumnje da će fokus Zvezdine odbrane biti na njemu.

- Oni su dobar tim, imaju dobre bekove, imaju dobre centre, igraju odličnu defanzivu. Ali i mi imamo dobru ekipu, možemo biti agresivni, dijeliti loptu, dodavati dobro i sa tim pristupom možemo biti konkurentni. Prvi meč kada smo igrali u Podgorici i ovaj sada su dva totalno različita meča i veoma sam uzbuđen zbog izazova, tim je uzbuđen zbog izazova i bićemo spremni za izazov - objasnio je Grin.

Petar Mijović će pokušati da nadmudri iskusnog košarkaškog "vuka" Duška Ivanovića. Strateg Podgoričana očekuje težak i zahtjevan meč.

- Sigurno da nas očekuje jedna zahtjevna, prije svega prva utakmica. Igramo protiv ekipe koja je svojim igrama u Evroligi pokazala koju količinu kvaliteta posjeduje na svim pozicijama. Jedna utakmica koju pokušavamo da doživimo kao ozbiljan izazov i mogućnost da vidimo gdje u odnosu na ekipu koja ima veliku količinu talenta. Iskoristili smo period od Sutjeske do danas da pokušamo da određene stvari adaptiramo u odnosu na njihov individualni kvalitet, koji nije mali i koji posjeduje veliki broj igrača. Ekipa od prvog dana trenira jako dobro, jako posvećeno i mislim da smo na jednom dobrom putu, bez obzira na određene oscilacije koje smo pokazali protiv Mege i u prvom i u drugom meču. U odnosu na kvalitet koji imamo mi smo svoj prevashodni cilj ispunili plasmanom u polufinale ali je sportski i ljudski da se naše ambicije tu ne završavaju, jako respektujući sav kvalitet koji sam pomenuo i koji ekipa Zvezde ima - ističe Mijović.

Crvena zvezda je favorit, ali Budućnost Voli ima ambicije.

- Zasigurno da su favoriti u ovoj seriji, ali i ova serija ima neki prefiks derbija. Ne samo zbog njihovog kvaliteta već i zbog kvaliteta koji mi posjedujemo. Godinama smo u samom vrhu ABA lige i ovo su postali klasici regionalne košarke. Ono što želim da ponovim je da je ova serija jedan izuzetan izazov i nadam se da u dobrom raspoloženju i atmosferi dočekujemo seriju, gdje imamo svoje ambicije i želje.

Od starta sezone mediji pišu o finalu dva beogradska kluba. Da li je baš takva razlika u kvalitetu rivala.

- U suštini, sve što se desilo u prethodnom periodu nije od neke pomoći u odnosu na to što očekujemo u narednom. Što se tiče kvaliteta, mislim da sam dosta rekao i vjerujem da dosta pratim sve što se dešava u regionalnoj košarci više od dvije decenije i vjerujem da je ovo najbolji sastav Zvezde u prethodnih dvadesetak godina. Samo dovođenje Duška Ivanovića pokazuje njihove ambicije ne samo ove sezone, već i u godinama koje su ispred njih. Ovo je sport, mi imamo određeni kvalitet i nama ambiciju i želju da se nadigravamo sa Zvezdom, da pokušamo da uradimo sve što je u našoj moći da odigramo dobru utakmicu, ne može da oduzme niko. Ne bih ekipu sveo u ravan rasterećenja u ovoj seriji, ovo je polufinale i prirodno je da svako sa svojim ambicijama uđe. Moćan su tim i to su pokazali i  u Evroligi gdje su imali po 7-8 vezanih pobjeda i to dovoljno govori o njihovom kvalitetu, ali ne želimo da se bavimo samo njihovim kvalitetom već i određenim stvarima gdje možemo da napravimo prednost za nas i damo sve od sebe i da u takvoj utakmici tražimo svoje šanse. Ponavljam, jasno je da je Zvezda favorit ali je jasno i da mi idemo da odigramo najbolje moguće i izvučemo iz nas najbolje moguće u ovom momentu.

Imate li rješenje za Fakunda Kampaca?

- U suštini, radi se sigurno o jednom od najboljih igrača koji su dolazili u ABA ligu ali Zvezda nije samo Kampaco i to su pokazale i prethodne utakmice. Imaju igrače koji mogu da iskoriste svaku ukazanu šansu od strane protivničke ekipe, roster su od 15-16 igrača. Imaju i igrače koji se ne nađu u rosteru za utakmicu u poslednje vrijeme koji bi bili noseći igrači u velikom broju klubova koji pucaju na sam vrh u regionu. Spremamo se za tim, za njihovu strukturu u fazi napada i odbrane, pokušavamo da pronađemo tačke gdje možemo njima da kreiramo probleme a nama da donesemo prednost. Sigurno da je prva violina tima, ali teško da je jedini koji nosi ekstra kvalitet u toj ekipi.

Da li predstavlja problem što se utakmice igraju na devet dana? Između mečeva sa Zvezdom su i mečevi sa Sutjeskom.

- O tome sam već pričao poslije prve utakmice sa Megom. Za ekipu koja je cijele sezone sa dvije utakmice nedeljno to predstavlja problem. Mi smo sa namjerom ušli da ne odigramo mečeve crnogorske lige između mečeva sa Megom, da bi dobili na vremenu da ubacimo određene stvari u strukture igre, da dobijemo vrijeme za trening u tih devet dana. Sa druge strane taj razmak je ostavio traga, pogotovo u prvom poluvremenu ali sa druge strane i Zvezda ima isti problem, ne igraju KLS ligu još uvijek. I ta utakmica koju smo imali sa Sutjeskom je sa drastično izmijenjenim rosterom u odnosu na ono što nas čeka u Beogradu tako da to zahtijeva određenu adaptaciju. Nije idealno ali kako nama tako je i njima i potrudili smo se da izvučemo iz svega najviše što možemo.

Ovaj tim je pokazao u nekim utakmicama da može mnogo više nego što je uradio u Evrokupu. Da li igrači vjeruju da mogu još više nego što su dali tokom sezone?

- Sigurno da je ova ekipa u određenim mečevima u sezoni pokazala da posjeduje određeni kvalitet. Isto tako, čitava sezona je bila jedan korak naprijed i jedan korak nazad, sa dosta oscilacija. Kada je ličilo da tim hvata dobar ritam dešavali su se porazi. Suština je da u ovoj ekipi postoji kvalitet ali da li je to dovoljan kvalitet da očekivanja budu kao prethodnih 4-5 sezona – ja u ovom momentu ne bih to analizirao. Ono odakle ja crpim optimizam za seriju u kojoj je jasan favorit je da vidim da ovi momci imaju ambiciju, izuzetan odnos prema treningu, dobru atmosferu koju su međusobno izgradili i da kroz to na određeni način poremetimo Zvezde. Da li idealna utakmica, da li najbolja naša utakmica ove sezone nama garantuje da mi u Beogradu da slavimo? To ne može niko da tvrdi jer nekada dosta zavisite i od druge strane. Ja se nadam da ćemo u ovoj seriji mi odigrati svoje najbolje utakmice, da će odnos oscilacije iz čitave godine biti na značajno slabijem nivou i da iz svega toga izvučemo najbolje što imamo i da vidimo za šta je to dovoljno.

Da li imate rešenja za agresivnu defanzivu spoljne linije Crvene zvezde?

- Sigurno da je jedan od kvaliteta Zvezdine igre izuzetno agresivna spoljna linija, gdje prednjače Kampaco, koji pravi veliki pritisak na loptu, Lazarević i Lazić. igrači koji su dominantno defanzivno orijentisani. Imaju dosta pokretljivu pozicija 4 i 5 koja im daje mogućnost da igraju osnovnu odbranu od PnR-a na više različitih načina i sigurno da će ključ utakmice u Beogradu biti adaptacija na agresiju u spoljnoj liniji. Mi smo tokom sezone imali problema, pogotovo u mečevima Evrokupa, gdje je pritisak znao da nas iz komotnih situacija uvede u utakmice na jednu loptu. Mi smo to apostrofirali kao jednu od najvažnijih stvari ukoliko želimo dobar rezultat. Adaptacija na mnoge stvari će biti od velike važnosti a jedna od tih je i adaptacija na agresivnu odbranu Crvene zvezde - zaključio je Mijović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 07:19