Didije Dešan / EPA-EFE-FOTO: EPA/RONALD WITTEK
17/12/2022 u 20:39 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Dešan: Znam da bi Argentinci, a možda i neki Francuzi željeli da Mesi osvoji titulu

Selektor Francuske miran pred veliko finala SP

Selektor Francuske Didije Dešan dan uoči finalnog susreta na Svjetskom prvenstvu protiv Argentine u kojem će "trikolori" pokušati da postanu tek treća zemlja koja će odbranila titulu, kazao je da virus koji je ove nedjelje prisutan u njegovoj ekipi, nije previše narušio pripreme za meč.

Zbog bolesti tokom ovoe nedjelje redovno nisu trenirali defanzivac Dajot Upamekano, Ibrahima Konate i Rafael Varan, vezista Adrijen Rabio i napadač Kingsi Koman.

Konate, Koman i Varan nisu trenirali u petak, dok su se Rabio i Upamekano, koji nisu igrali u srijedu u polufinalu protiv Maroka, potpuno oporavili.

- Preduzeli smo sve mjere opreza kako bismo se prilagodili situaciji i na najbolji se način nosili s njom. Učinili smo sve kako se bolest ne bi proširila, bilo bi bolje da se uopšte nije pojavila - kazao je Dešan.

Francuski selektor je 1998. godine osvojio titulu svjetskog prvaka kao kapetan ekipe, a prije četiri godine i kao selektor stoga je idealna osoba za smirivanje atmosfere u ekipi i fokusiranje na zadatak koji je pred njom.

- Nema stresa. Vrlo je važno da ostanem miran prilikom pripreme za utakmicu. Finale Svjetskog prvenstva je jedna utakmica, ali kontekst je lični. Znam da bi Argentinci, a možda i neki Francuzi željeli da Mesi osvoji titulu - dodao je Dešan.

Kapetan francuske reprezentacije Ugo Loris smatra da je utakmica finala SP-a ipak veća od jednog igrača, pa bio to i Mesi.

- Ovo je prevažan događaj, a da bismo se fokusirali na samo jednog igrača. Ovo je finale između dvije velike nacije. Kada s druge strane imate igrača poput Mesija naravno da morate obratiti pažnju na njega, ali ne smije se sve vrtjeti samo oko njega. Moramo biti spremni i na patnju u nekim situacijama, ali i isoristiti svoje dobre situacije. Imaćemo plan igre koji ćemo morati da poštujemo iako će se uvijek pojaviti neke stvari na koje nećemo biti pripremljeni - rekao je Loris.

I Francuska i Argentina će u nedjelju pokušati da osvoje treću titulu svjetskog prvaka.

Argentina je bila prvak 1978. i 1986. godine, a Francuska 1998. i 2018. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 18:59