Viktor Montaljani / -FOTO: FIFA
14/12/2022 u 20:08 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

FIFA mijenja sistem takmičenja na SP 2026. godine

Sve u cilju da bi se spriječilo "namještanje" rezultata

Nakon što je Mundijal u Kataru pružio najuzbudljiviju grupnu fazu ikad viđenu na Svjetskom prvenstvu, sa isprobanim i testiranim formatom koji drži stotine miliona obožavalaca očaranima, FIFA se sada suočava sa mogućnošću da sve promijeni dok pokušava uklopiti 48 reprezentacija na izdanju 2026. u Sjevernoj Americi.

To znači da vladajuće tijelo svjetskog fudbala ponovno razmišlja o promjeni formata za sljedeće Svjetsko prvenstvo budući da njihovi izvorni planovi da imaju 16 grupa od po tri ekipe u prvoj fazi, sa po dvije iz svake prolaze u sljedeću fazu, sada takođe izgledaju opasno dosadno i potencijalno sa plodnim tlom za kalkulacije i nesportsko ponašanje.

Kako sada stvari stoje za 2026. godine, kada Kanada, Meksiko i SAD zajedno budu domaćini Svjetskog prvenstva, postoji rizik od mnogih "mrtvih utakmica", naprimjer ako bi posljednja utakmica u grupi bila između dvije ekipe koje već imaju po jednu pobjedu i stoga su se već plasirali.

FIFA je ranije ove godine priznala da je zabrinuta zbog mogućnosti namještanja rezultata u kojima bi dvije ekipe mogle odigrati s pozitivnim rezultat za obje, što bi eliminisalo treću ekipu iz grupe.

- To je pitanje koje je pokrenuto - rekao je potpredsjednik FIFA Viktor Montaljani u martu.

U formatu 2026. od 48 ekipa, nakon grupne faze ostaju 32 i tada turnir odlazi u nokaut fazu.

Alternativni formati sada su na stolu, a Vijeće FIFA, svemoćni kabinet organizacije, treba da odluči sljedeće godine.

Oni su, prema FIFA voditelju globalnog fudbalskog razvoja Arsenu Vengeru, 12 grupa od po četiri ekipe, s najboljim trećeplasiranim ekipama koje prolaze dalje sa prve dvije ili druga opcija da se Svjetsko prvenstvo podijeli u dva odvojena takmičenja od po 24 ekipe, od kojih svako uključuje šest grupa po četiri ekipe.

Pobjednik svakog od tih odvojenih takmičenja sastao bi se u finalu.

S obzirom na to koliko su dramatične i uzbudljive bile neke od skupina od četiri momčadi na mundijalu u Kataru, to se čini održivijim prijedlogom.

Ali to će značiti značajno povećanje broja utakmica. Svjetsko prvenstvo u Katru s 32 momčadi ima ukupno 64 utakmice, a bit će završeno u 29 dana, a za sada će finale 2026. biti s 80 utakmica tijekom 32 dana. S četiri momčadi u svakoj skupini, bilo bi čak 104 utakmice, što zahtijeva trajanje od najmanje tjedan dana više.

Međutim, više utakmica značilo bi više novca od televizijskih prava, a kako Svjetsko prvenstvo donosi oko 90 posto prihoda FIFA-e, njezini će čelnici biti u iskušenju.

Svjetsko prvenstvo u Kataru zaradilo je 7.5 milijardi dolara od prava i sponzorskih prihoda, jednu milijardu više nego ono 2018. u Rusiji, objavila je FIFA prošli mjesec.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 21:15