Vladimir Gojković / -FOTO: VPSCG
29/01/2024 u 14:45 h
D.M.D.M.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Gojković: Grupa u Dohi je teška i ujednačena, jedina je sa četiri tima koja igraju ozbiljan vaterpolo

"Ajkule" u utorak putuju za Rumuniju na mini pripreme sa domaćinom pred start SP

Vaterpolisti Crne Gore privode kraju pripreme za Svjetsko prvenstvo u Dohi.

U utorak putuju za Rumuniju na mini pripreme sa domaćom selekcijom, a potom 2. februara odlaze na proprište planetarnog šampionata.

Želja "ajkula" je plasman na Olimpijske igre u Parizu, a za to će biti potrebno da se plasiraju u četvrtfinale.

Prije toga, imaće izuzetno težak zadatak u grupi, gdje će rivali biti Srbija, Amerika i Japan.

"Ovo je specifična godina, sa dva takmičenja između kojih ekipe imaju dvije ili tri sedmice pauze. Sve je to veoma zahtjevno za igrače, jer je usred klupske sezone. Pokušali smo da u periodu nakon EP uglavnom radimo na oporavku i da obnovimo neke stvari u igri. Imamo još para dana priprema sa selekcijom Rumunije, a vjerujem da je sreća što smo imali dosta dugo ljeto kada smo bili skoro tri mjeseca na okupu kada smo mnogo toga prošli. Mislim da je to dobra osnova za ono što nas čeka", istakao je selektor Vladimir Gojković.

Na premijeri (5. februara), Crna Gora će odmjeriti snage sa Amerikancima. Biće važno da se osvoji jedno od prva dva mjesta u grupi, kako bi se u eliminaciuonoj fazi odmah na startu izbjegli Mađarska ili Italija.

"Grupa u Dohi je teška i ujednačena, jedina je sa četiri tima koja igraju ozbiljan vaterpolo. Moramo od prvog kola da budemo spremni i u piku forme kako bismo došli do dobrog rezultata u grupi koji bi nam olakšao put do Olimpijskih igara. To je glavni cilj na SP, idemo od meča do meč s idejom da obezbijedimo put u Pariz. Amerikanci imaju igrače u najboljim klubovima i u Ligi šampiona. Posljednja takmičenja pokazuju da posjeduju veliki kvalitet, reprezentativce koji su veoma dobri, ali grupa je takva - sigurno Amerikanci i Srbija nisu bolji od Španije i Hrvatske s kojima smo igrali na Evropskom prvenstvu. Ali, da su jaki rivali - nema dileme. Ne bih nikom dao prednost u toj grupi, svaki meč zahtijeva posebnu pažnju".

Četvrtfinale je bilo krajni domet i na prošlom Svjetskom prvenstvu u Japanu.

"Volio bih da se borimo samo za prvo mjesto, ali posljednjih nekoliko takmičenja završili smo u borbi od petog do osmog mjesta. Želimo da preskočimo tu stepenicu. Stvari idu uzlaznom putanjom u odnosu na 2022. godinu. Ranije nijesmo bili blizu najjačih reprezentacija, prošle godine smo na Svjetskom prvenstvu ispali od Grčke na posljednju loptu, a ranije smo mogli da riješimo taj meč. Sada je bilo dobrih predstava, tako da mislim da igra ide uzlaznom putanjom, ali da bi pričali o nečemu većem, prvo moramo da preskočimo tu stepenicu četvrtfinala, pa da tražimo neko konstantnost”,

Najvažniji dio priprema za planetarni šampiona, vaterpolisti Crne Gore su odradili u Trebinju.

"Uvijek smo išli negdje na pripreme. Sada između EP i SP smo u Trebinje otišli s namjerom da svi budemo na okupu i da odmor bude pravi. Trebinje ima izuzetne uslove, prije svega nije opterećeno radom nekog velikog kluba, tako da nam svaki put izlaze u susret i kad su jače pripreme dobijemo veliki broj termina. Mi veći dio priprema radimo u Kotoru i Herceg Novom i imamo izuzetno razumijevanje klubova. Ali, moramo da vodimo računa o tome da ti klubovi imaju mlađe kategorije, a da reprezentacija "uzima" veliki broj sati na bazenima. Otvorio se bazen u komšiluku i treba da zahvalimo Trebinju, kao i klubovima u Crnoj Gori koji nam izlaze u susret. Nadam se da će biti još bazena u našoj državi", zaključio je Gojković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 20:29