Crnogorski karatisti sa medaljama / -FOTO: KSCG
13/02/2024 u 16:31 h
D.K.D.K.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Istorijski rezultat crnogorskih karatista na EP u Tbilisiju

Crna Gora je zauzela šesto mjesto u generalnom plasmanu na nikad masovnijoj kontinentalnoj smotri

Nikada mladi crnogorski karatisti nisu iznevjerili na velikim takmičenjima i uvijek su se vraćali sa medaljama, a iz Tbililisija su donijeli čak šest (tri zlatne, jednu srebrnu i dvije bronzane) i ostvarili istorijski uspjeh na Evropskom prvenstvu za kadete, juniore i mlađe seniore. Na EP  koje je okupilo 1.160 takmičara iz 49 zemalja i koje je bilo najmasovnije do sada, Crna Gora je zauzela šesto mjesto u generalnom plasmanu. Crna Gora ima karatiste za ponos.

Zlatnim medaljama okitili su se Una Raković i Vuk Vučinić u kadetskoj konkurenciji, te juniorka Jovana Damjanović. Srebro je uzela juniorka Helena Backović, dok su se bronzama okitili kadet Anes Arifaj i junior Balša Vojinović.

- Napravili smo istorijski rezultat u Gruziji. Najbolji do sada u ovoj konkurenciji. To je potvrda da smo ukazuje nam da smo na pravom putu i da sa mlađim kategorijama radimo kako treba. Siguran sam da je to garant za budućnost i da rezultati neće izostati ni na narednim takmičenjima. Rezultati neće izostati ni u budućnosti - nije krio zadovoljstvo direktor reprezentacije Miodrag Radunović.

Podsjetio je Radunović da Crna Gora tri godine uzastopno pravi sjajne rezultate.

- Ove godine, ne samo što je medalja više, već smo imali četiri finala i tri su krunisana zlatom. Ovo je pokazatelj da se u matičnim klubovima radi sjajan karate - naglasio je Radunović i čestitao, Omladincu i Iskri, na sjajnoj pripremi takmičara.

Selektori Slađan Mikulić i Dejan Ivanović su, takođe, ponosni na rezultate i uvjereni su da će crnogorski karatisti i u budućnosti nastaviti žetvu medalja.

embed_foto}639858{/embed_foto}

Jovana Damjanović je nakon bronzi na Evropskom i Svjetskom prvenstvu za kadete na debiju u juniorskoj konkurenciji osvojila zlatnu medalju.

- Spremala sam se za ovo cijeli život. Nikada neću zaboraviti ovo takmičenje, posebno finale – sanjala sam o tome. Svaki meč je bio težak na svoj način - rekla je Damjanović.

Helena Backović je bila šampionka Evrope u kadetskoj konkurenciji, a sada je stala na korak od najsjajnijeg odličja u juniorskoj konkurenciji. U finalu je izgubila preglasavanjem sudija i morala je da se zadovolji srebrom.

- Zadovoljna sam nastupom. Nedostajalo je malo sportske sreće u finalnom meču. Sve je to dio sporta. Sada ćemo se pripremati za Svjetsko prvenstvo u Italiji. Nadam se zlatu - istakla je Backović.

Balša Vojinović je bio jači od povrede i stigao do bronze.

- Trenirali smo godinu dana samo da bi se spremili za ovo prvenstvo. Sav trud, rad i znoj se isplatio - rekao je član Iskre.

Njegov kljupski drug Vuk Vučinić domogao se zlata u kadetskom uzrastu.

- Tokom priprema imali smo podršku od svakog selektora i člana delegacije. Hvala klubu i trenerima. Bez njih ne bi ovo bilo moguće - rekao je Vučinić.

image

Istorijski rezultat

-FOTO: KSCG

Kadetkinja Una Raković je nadmoćno stigla do zlatne medalje. Takmičarka KK Omladinac u finalu je sa 6:0 slavila protiv Njemice Dalije Daud.

- Zadovoljna sam i srećna. Samo želim da se zahvalim svima u klubu Omladinac, svakako i članovima reprezentacije - istakla je Raković. 

Kadet Anes Arifaj do bronze je stigao zahvaljujući predanom radu u Iskri.

- Ovo ništa ne bi bilo moguće da se nije uložio trud u našem klubu – u Iskri. Hvala i selektoru - poručio je Arifaj.

Crnogorski muški kadetsko-juniorski kata tim, u sastavu Benjamin Aljošević, Aleksa Janjić i Ajsel Geršvic osvojio je peto mjesto na Evropskom prvenstvu.

Direktor reprezentacije Miodrag Radunović je saopštio da će Crna Gora biti sajam karatea od 23. do 25. februara, pošto će Podgorica biti domaćin Balkanskog prvenstva za seniore. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 21:07