Гари Каспаров / - FOTO: EPA/MARIO CRUZ
26/04/2022 u 11:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Каспаров критикује Новака јер је подржао руске тенисере: Неприкладно је кад то учини Србин, с обзиром на историју

Легендарни руски шахиста Гари Каспаров, бивши свјетски шампион, по завршетку каријери познат је по политичким иступима

Званично је на челу невладине организације „Фондација за људска права”, а у жестоком је наесагласју са руским предсједником Валдимиром Путином.

Због тога је и велики противник руске војне интервенције у Украјини, а то је показао и последњим твитом гдје је реаговао када је најбољи тенисер свијета Новак Ђоковић стао у заштиту руских и бјелоруских тенисера којима је забрањен наступ на Вимблдону.

- Кад кажем политика, то је широк појам. Имамо политику у спорту као дио вођства наше АТП организације. Широк је то појам. Мислим да политику на глобалном нивоу. Мој став је исти који сам већ рекао - осјећам да није било потребе да се било ко суспендује, јер не видим како они било како утичу на било шта што се дешава у свијету. У тенису баш имамо правило против дискриминације, које каже да можеш играти на основу тога који си на листи, а не одакле долазиш. Подржавам саопштење АТП-а које се огласило по овом питању - реако је Ђоковић.

Каспаров је тим поводом твитовао:

- Руси можда играју по ренкингу, али убијају по националности. Руски спортисти који не осуђују Путинов рат истребљења у Украјини подржавају га ћутањем. А посебно је неприкладно кад то не учини Србин, с обзиром на историју.

Каспаров од 2014. године има хрватски пасош.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 05:14