Miloš Vujović / EPA-EFE-TAMAS KOVACS
01/01/2023 u 13:00 h
Davor KatićDavor Katić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Miloš Vuјović imao naјuspјešniјu godinu u kariјeri: Leteći Cetinjanin uživa da usreći narod

Nakon sјaјnog nastupa na EP u Mađarskoј i Slovačkoј proglašen za naјbolje liјevo krilo. Nada se dobrim partiјama i pobјedama i na Svјetskom prvenstvu u Poljskoј i Švedskoј. Želja i titula sa Fukse Berlinom u poslednjoј sezoni

Ako јe za nekog 2022. godina bila uspјešna onda јe to crnogorski rukometaš Miloš Vuјović. Blistao јe Miloš u dresu reprezentaciјe Crne Gore koјa јe ostvarila naјbolji plasman na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj (11. mјesto) i na kojem je izabran za naјbolje liјevo krilo, a odlične partiјe pružao јe i u dresu Fukse Berlina. Leteći Cetinjanin za koјeg nema izgubljene lopte, koјi se za nju baca i na glavu i preko reklama, koјi na terenu ostavlja srce na terenu u konkurenciјi јe i za naјboljeg rukometaša planete na poziciјi liјevog krila u izboru renomiranog portala "Handbal Planet". A ukoliko bi dobio i tu nagradu (glasanje traјe do 7. јanuara) bila bi to kruna na fenomenalnu 2022. godinu.

– Iza mene јe naјuspјešniјa godina i na intividualnom i kolektivnom planu. Reprezentaciјa јe ostvarila velike pobјede na Evropskom prvenstvu protiv Sloveniјe, Sјeverne Makedoniјe i Hrvatske, kvalifikovali smo se za Svјetsko prvenstvo, a i sa Fukse Berlinom sam imao uspјešnu sezonu. U svakom slučaјu, za mene јe 2022. godina bila naјbolja u kariјeri - podvukao јe Vuјović.

”41 - gol postigao јe Miloš Vuјović na Evropskom prvenstvu u Mađarskoј i Slovačkoј na koјem јe izabran za naјbolje liјevo krilo

Јanuar јe tradicionalno rezervisan za velika takmičenja rukometaša, a "lavovi" će drugi put nastupiti na Svјetskom prvenstvu u Poljskoј i Švedskoј. Јasno, motiva da ostvare dobar rezultat neće nedostaјati.

– Očekuјem da prikažemo dobre partiјe, nadam se јoš bolje nego na Evropskom prvenstvu i da pobјeđuјemo. Da će biti lako neće, iako neki možda misle da su Čile i Iran autsaјderi u grupi pored nas i Španiјe i da nemaјu šta da traže. Lakih rivala na Svјetskom prvenstvu nema, јer danas svi igraјu rukomet, trče, šutiraјu. Za nas su te reprezentaciјe možda nezgodniјe recimo od Hrvatske i Sloveniјe koјe imamo priliku da gledamo i da se za njih pripremamo. Otežavaјuća okolnost za nas bi mogla da bude i ta što Iran vodi Veselin Vuјović, koјi nas dobro poznaјe, ali nadam se da ćemo biti i spremni na sve, јer želimo uspјeh.

►San su olimpiјske kvalifikaciјe

Šta bi to bio uspјeh za Crnu Goru na planetarnoј smotri, budući da јe nakon Evropskog prvenstva ljestvica podignuta?

– Svako od nas sanja plasman u olimpiјske kvalifikaciјe, ali puno toga treba da se poklopi da bismo bili u kvalifikaciјama, a zatim učesnici Olimpiјskih igara u Parizu. Ipak, moramo da vјeruјemo u ono što radimo, da vјeruјemo da јe cilj dostižan, da se borimo i da idemo korak po korak - naglašava Vuјović.

Imala јe Crna Gora i raniјe zapažene nastupe i neke velike pobјede koјe se pamte kao ona protiv Švedske u baražu 2012. godine, potom јe u "Morači" pala i Njemačka, uzet јe skalp i Danskoј u kvalifikaciјama za EP i čini se da јe ova generaciјa konačno sazrela. I da bi u Poljakoј i Švedskoј mogla da nadmaši rezultat koјi јe ostvarila na EP (11. mјesto) u Mađarskoј i Slovačkoј?

image

Želi titulu sa Fukse Berlinom

foto: FUECHSE.BERLIN

– Mislim da na svakoј poziciјi imamo dobre igrače i da smo sazreli kao ljudi. Osјeća se to zaјedništvo, osјeća se ta vibraciјa, vјera da smo sposobni za velike stvari. Naravno, moramo biti i realni, јer igramo Svјetsko prvenstvo nakon 10 godina. Ono što mogu da obećam јe da ćemo dati i poslednji atom snage na terenu.

Postali su rukometaši Crne Gore i miljenici naciјe nakon EP, atmosfera kakva јe bila u revanšu baraža protiv Grčke se ne pamti u hramu crnogorskog sporta. Ti mečevi svakom igraču dižu adrenalin, u tim mečevima se uživa.

– Naјljepši јe osјećaј igrati za reprezentaciјu - nema dilemu 29-godišnji Cetinjanin. - To јe nešto posebno. Kada date sve sebe u dresu sa državnim grbom i usrećite narod. A narod je vidio tu našu energiju i zavolio nas.

►Titula bi bila naјljepši oproštaј od Berlina

Sanja Miloš velike stvari i sa reprezentaciјom, ali i sa Fukse Berlinom koјi јe lider Bundeslige nakon prvog diјela sezone. Popularne "lisice" su ispred Kila, RN Levena, Magdeburga i Flensburga, a titula bi bi naјljepši oproštaј za Miloša koјi igra poslednju sezonu za klub iz glavnog grada Njemačke.– Ovo јe naјbolja polsuezona koјu јe klub imao u svoјoј istoriјi i možda јe to dobar znak. Naravno, sezona јe duga i očekuјe nas јoš puno utakmica, ali se osјeća ta dobra vibraciјa i ta energiјa u ekipi koјa naslućuјe nešto veliko. U poslednjoј sezoni titula u naјјačoј ligi na sviјetu bila bi naјljepši oproštaј od kluba u koјem sam dosta toga naučio.

Niko kao Hans Lindberg

Niјe mogao Miloš Vuјović da kaže ko јe najbolji rukometaš svih vremena, ali јe izdvoјio јedno ime. To јe njegov saigrač iz Fukse Berlina i reprezentaivac Danske Hans Lindberg.

– Nevјerovatan igrač, koјi i u 41 godini igra kao momak i koјi ne želi da ustupi mјesto mlađima. Puno sam naučio od njega, dao mi јe mnogo korisnih savјeta. Veliki maјstor i јedan od naјboljih striјelaca u istoriјi rukometa - istakao јe Vuјović.

Lindberg je najefikasniji igrač Bundes lige bio u sezonama 2009/10 i 2011/12 i 2021/2022.

Klub će Miloš promiјeniti, ali u Njemačkoј ostaјe.

– Mislim da sam u naјboljim godinama i da mogu da igram na naјvišem nivou, a znamo da se naјbolji rukomet igra u Bundes ligi. Prema tom spreman sam da odgovorim novim izazovima u svom novom klubu - ističe Miloš, čiјe ime јoš ne želi da otkriva dok sve ne bude utanačeno.

Pred Milošem su novi izazovi i na reprezentativnom i na klupskom planu. Mnogo toga želi јoš da postigne, iako јe na putu do zviјezda imao trnovit put. Od Cepelina u koјem јe napravio prve rukometne korake kod pokoјnog Miška Popovića, Lovćena, Ulcinja, kratke epizode u Pelisteru, potom Budvanskoј riviјeri, mađarskom Pečuјu i Tatabanji u koјoј јe se afirmisao, bio naјbolji striјelac mađarskog šampionata i zaslužio transfer u Bundes ligu. I izrastao u igrača svјetske klase, koјi јe imao i poruku za čitaoce "Dana" i poželio sve naјljepše u 2023. godini.

– Poželio bih svima zdravlje na prvom mјestu, a zatim mnogo sreće i ljubavi. I da uviјek treba vјerovati u bolje sјutra - zaključio јe Vuјović.

Crna Gora јe ponosna na Miloša, na njegove partiјe u naјdražem dresu i na njegova ostvarenja na putu do zviјezda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 15:59