Press konferencija održana u ASCG / -FOTO: ASCG
28/04/2023 u 13:56 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Miting bacača kugle "Draževina 2023" održaće se u nedjelju

Svjetska i evropska vicešampiona Anita Marton glavna zvijezda memorijalnog takmičenja u znak sjećanja na osnivača Nedjeljka Burzanovića

Tradicionalni međunarodni miting bacača kugle "Draževina 2023 – Memorijal Nedjeljko Burzanović" biće održan u nedjelju u istoimenom podgoričkom selu nadomak Podgorice, u Lješanskoj nahiji. Po prvi put će u svojoj petnaestogodišnjoj istoriji ovo prestižno takmičenje biti održano bez svog osnivača i utemeljivača Neđeljka Burzanovića, koji je nedavno preminuo, pa je miting dobio memorijalni karakter i ubuduće će se održavati pod imenom ovog sportskog zaljubljenika i atletskog pregaoca.

-Organizaciju ovog mitinga je započeo moj otac i ostavio je meni u "amanet", tako da ćemo se svake godine u ovo doba okupljati u našem selu. Očekujemo učešće više od 60 takmičara iz Srbije, Makedonije, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Glavna zvijezda mitinga i ove godine će biti svjetska i evropska vicešampiona Anita Marton iz Mađarske, koja je i rekorderka našeg takmičenja. Bacači kugle nadmetaće se u kategorijama veterana, pionira, pionirki, mlađih juniora, mlađih juniorki, juniorki, juniora, seniorki i seniora, rekao je Nemanja Burzanović, sin pokojnog Neđa i predsjednik AK Draževina.

Prošlogodišnji pobjednici mitinga u konkurenciji seniora bili su Tomaš Đurović iz AK Podgorica sa rezultatom 19 metara i Anita Marton sa 18,24.

-Veoma se radujem novom učešću na ovom mitingu. Ja u Crnu Goru dolazim u ovo doba godine na pripreme duže od 15 godina, a redovni sam učesnik ovog mitingu, na kojem uvijek postižem dobre rezultate, rekla je na konferenciji za novinare Anita Marton, koja je rekord mitinga od 19,63 metra postavila 30. aprila 2017. godine.

Njen trener Laslo Epeješi je rekao da će pored Anite na mitingu nastupiti još nekoliko bacača iz Mađarske i da se na dobro pripremljenom bacalištu u Draževini, na svježem saoskom vazduhu uvijek postižu dobri rezultati.

-O razultatima koji se postižu u Draževini najbolje govori činjenica da se sa 19.63 metara, koliko iznosi rekord mitinga uvijek osvajaju medalje na velikim svjetskim takmičenjima. Ovo će za nas biti dobra provjera urađenog na pripremama u Baru, gdje zaista imamo odlične uslove za rad, rekao je Laslo Epeješi.

U muškoj konkurenciji rekorder je Hamza Alić iz Zenice sa rezultatom 21,07 metara, koji je postigao na prvom mitingu 28. aprila 2008. godine.

-Takmičenje u Draževini predstavlja idealnu priliku da se pojavi i veliki broj takmičara iz Crne Gore. Očekuje se i nastup crnogorskog rekordera u bacanju kugle Tomaša Đurovića koji je prve korake napravio u AK Draževina, kao i rekordera Crne Gore u konkurenciji juniora Rista Drobnjaka iz bjelopoljskog Jedinstva, rekao je Milan Madžgalj, generalni sekretar ASCG, pokrovitelja mitinga u Draževini.

Početak nedjeljnog takmičenja zakazan je za 10 časova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 20:30