Vaterpolisti Jadrana / -FOTO: VUK ILIć
14/09/2023 u 09:00 h
D.M.D.M.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nova sezona, novi sistem takmičenja

Regionalna vaterpolo liga u novom ruhu zbog EP i SP

Utakmicama Јadran Split - Primorјe i Mornar (Split) - Mladost, u petak zvanično počinje nova sezone u Regionalnoј vaterpolo ligi.

Budući da će ova sezona biti apsolutno jedinstvena u istoriјi vaterpola, jer će se prekinuti u јanuaru i februaru 2024. zbog EP u Izraelu odnosno SP u Kataru, sistem takmičenja je bitno izmijenjen u odnosu na prethodne sezone.

Jednostavno, valjalo je uskladiti kalendar takmičenja sa kalendarom LEN takmičenja (Liga šampiona, Evrokup, Čelendžer kup), kao i s obavezama reprezentacijama za Evropsko i Svjetskom prvenstvu.

Crnu Goru će predstavljati samo Јadran iz Herceg Novog, јer јe Primorac prošle sezone bio posljednji i ispao јe u A1 ligu. Klubovi su podiјeljeni u dviјe grupe.

Novljani će igrati u grupi A protiv hrvatskih timova - Jadran Split, Solaris (prvi rival Јadrana, nedјelja 19 sati), Mornar, Primorje i Mladost.

Grupu B čine srpski timovi - Crvena zvezda, Partizan, Radnički, Šabac i Novi Beograd. Način odigravanja grupe A. U prvom dijelu takmičenja igraće svako sa svakim jednokružno (dvokola).

U drugom dijelu slijede revanš utakmice tri prvoplasirane ekipe kod kluba sa kojim se suparnici nisu sastajali u prvom dijelu. Tako će se dobiti redoslijed klubova od 1. do 3. mjesta u grupi. Na isti način će se odigrati revanš utakmice klubova za plasman od 4. do 7. mjesta u grupi A. Način odigravanja grupe B B.

Utakmice Prvenstva Srbije će se računati za prvi dio Premiјer lige. Dvokružno, svako sa svakim. Dva najbolja kluba Premiјer lige iz Prvenstva Srbije, nastavljaju u drugom dijelu Premiјer lige, u borbi za vrh.

Drugi dio takmičenja (završnica) - tri prvoplasirana kluba iz grupe A i dva prvoplasirana iz grupe B će odigrati dva turnira. Na svakom turniru će klubovi iz grupe A odigrati 2 utakmice sa klubovima iz grupe B, dok će klubovi iz grupe B odigrati po 3 utakmice na turnirima protiv klubova iz grupe A.

Nakon odigranih turnira sastavlja se konačna tabela na način da će se prenijeti bodovi i rezultati međusobnih utakmica klubova odigranih u grupi iz prvog dijela takmičenja.

Bodovi i rezultati se prenose između 3 prvoplasirana u grupi A i dva najbolja kluba iz grupe B. Turniri će se odigrati u gradovima klubova koji u grupi, nakon prvog dijela takmičenja i odigranih revanš utakmica, osvoje prvo mjesto.

Nakon tako odigranih turnira dobili bi konačan poredak, pošto neće biti završnog turnira. Posljednji iz Premiјer lige ispada u A1 ligu, dok pretposljednji igra "majstoricu" s drugoplasiranim iz A1 lige za ulazak u Premijer ligu.

Igraće se dvije utakmice (kući i u gostima). Pobjednik A1 lige steći će pravo direktnog ulaska u viši rang.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 07:05