Džordž Rasel / EPA-EFE-FOTO: EPA/FERNANDO BIZERRA
13/11/2022 u 21:16 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Prva pobjeda u karijeri za Džordža Rasela

Vozač Mercedesa slavio u trci za Veliku nagradu Brazila. Bio je najbrži i juče u sprint trci

Sјaјan vikend u Brazilu za Džordža Rasela.

Vozač Mercedesa јe nakon slavlja u sprint trci, slavio i na trci za Veliku nagradu Brazila, pretposljednjoј trci ove sezone, što mu јe prva pobjeda u karijeri.

Drugi јe kroz cilj, sa sekundom i po zaostatka, prošao Luis Hamiton, drugi vozač Mercedesa.

Na trećem stepeniku pobјedničkog postolja našao se Karlos Sains junior u Ferariju, koji je bio dviјe i po sekunde iza Hamiltona.

Rasel je apsolutno zasluženo prvi put u karijeri stigao do triјumfa, pošto praktično niko nije mogao da mu parira tokom ciјele trke.

U samom finišu je to pokušao Hamilton, ali nije došao do prave prilike da uopšte napadne svog timskog kolegu.

Starijem od dvojice Britanaca je trka pomalo otežana posliјe kontakta koji je imao sa šampionom Maksom Ferštapenom, posliјe prvog izlaska bezbјedonosnog vozila sa staze.

Pretposlednja trka sezone je prvi put usporena već u prvom krugu, kada je vozač Meklarena Danijel Rikardo napravio veliku grešku i udario Kevina Magnusena u Hasu, koji se okrenuo na stazi i potom udario u Austrijanca, zbog čega su obojica odustali.

Pošto je trka nastavljena, došlo je do duela između Hamiltona i Ferštapena za drugu poziciju, vozač Red Bula je pao na začelje i kažnjen je sa pet sekundi, dok je Britanac pao na osmu poziciju.

Sedmostruki svјetski šampion se sjajno probijao od tada do treće pozicije, a iako je negodovao što ga je tim po drugi put pozvao u boks, profitirao je od toga kada se u 53. krugu Lando Noris zaustavio tik pored staze i trka јe ponovo bila usporena.

Rasela je do tada pratio Sains, koji je otišao u boks, da bi Hamilton preuzeo drugu poziciju, a u borbi za podijum bio je i drugi vozač Red Bula Serhio Peres.

Međutim, Peres je padao u poretku pošto je trka nastavljena i na kraju je morao da se zadovolji sedmom pozicijom, iza Šarla Leklera (Ferari), vozača Alpina Fernanda Alonsa i Ferštapena.

Od šampiona su iz tima tražili da propusti Meksikanca ako u posljednjem krugu budu jedan uz drugoga.

Holanđanin je odbio da to učini. Osmo mјesto zauzeo je Esteban Okon (Alpina) dok su bodova uzeli Valteri Botas (Alfa Romeo) i Lens Strol (Aston Martin).

Šampionat će biti završen narednog vikenda trkom za Veliku nagradu Abu Dabija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 09:11