Ilustracija   / Shutterstock
29/01/2024 u 21:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ruskoj tinejdžerki klizačici četvorogodišnja suspenzija zbog dopinga

Sud za sportsku arbitražu saopštio je da je Valieva prekršila antidoping pravilo, te će zbog toga zlatna olimpijska medalja biti oduzeta ruskom timu i predata američkom timu

Ruska umjetnička klizačica Kamila Valieva (17)  suspendovana je u ponedjeljak na četiri godine u sportu nakon što je proglašena krivom za doping, izgubivši timsku zlatnu medalju koju je osvojila na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) saopštio je da je Valieva prekršila antidoping pravilo, te će zbog toga zlatna olimpijska medalja biti oduzeta ruskom timu i predata američkom timu.

- Utvrđeno je da je Kamila Valieva prekršila antidoping pravilo i zbog toga je suspendovana na period od četiri godine, počevši od 25. decembra 2021 - navodi se u saopštenju CAS-a.

Sud je dodao da će svi takmičarski rezultati koje je postigla od tada biti poništeni, zajedno sa zlatnom medaljom ruskog tima iz Pekinga 2022.

Svjetska antidoping agencija (WADA), koja je bila jedna od strana koja je iznijela slučaj CAS-u, pozdravila je odluku, opisujući je kao trijumf fer sporta.

- WADA je uputila ovaj apel CAS-u u interesu pravde za sve sportiste i čistoću u sportu i vjerujemo da je to postignuto ovom odlukom - navodi se u saopštenju.

Valieva je bila pozitivna na zabranjenu supstancu za prevenciju angine trimetazidin tokom ruskog nacionalnog prvenstva u decembru 2021.

Njen tim je rekao da je pozitivan test možda došao zbog miješanja lijekova za srce njenog djeda.

Rezultat njenog pozitivnog doping testa objavljen je samo dan nakon što je pomogla ruskom timu da osvoji timsko zlato u Pekingu u februaru 2022.

Tokom igara u Pekingu, Međunarodni olimpijski komitet odlučio je da ne uruči medalju klizačkom timu dok se slučaj Valieve ne riješi.

Tim Sjedinjenih Američkih Država osvojio je srebrnu medalju nakon što je završio iza Rusije, dok je Japan osvojio bronzu, a Kanada je završila na četvrtom mjestu.

Američka reprezentacija u umjetničkom klizanju više puta je izrazila ljutnju zbog kašnjenja u primanju medalja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 10:14