Zabrana počinje od 31. marta / -FOTO: IAA
23/03/2023 u 21:31 h
Todor BrajkovićTodor Brajković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Transrodnim atletičarkama zabranjeno da se takmiče u ženskoj konkurenciji

Predsjednik Svjetske atletike Sebastijan Kou rekao je da od 31. marta nijednoj transrodnoj sportistkinji koja je prošla kroz muški pubertet neće biti dozvoljeno da se takmiči na međunarodnim takmičenjima za žene

 

Svjetska atletika zabranila je transrodnim atletičarkama da se takmiče u ženskoj konkurenciji na međunarodnim takmičenjima.

Predsjednik Svjetske atletike Sebastijan Kou rekao je da od 31. marta nijednoj transrodnoj sportistkinji koja je prošla kroz muški pubertet neće biti dozvoljeno da se takmiči na međunarodnim takmičenjima za žene. On je najavio da će biti osnovana radna grupa koja će sprovesti dalje istraživanje smjernica o prihvatljivosti učešća transrodnih osoba.

Kou je istakao da je odluka "vođena sveobuhvatnim principom - zaštitom ženske kategorije". Kou je rekao da trenutno nema transrodnih sportista koji se takmiče na međunarodnom nivou u atletici.

Prema prethodnim pravilima, Svjetska atletika je tražila od transrodnih sportistkinja da smanje količinu testosterona u krvi na najviše pet nanomola po litru i da ostanu ispod tog praga neprekidno u periodu od 12 mjeseci prije takmičenja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
SEBASTIAN KOUIAA
26. april 2024 20:10