Karlos Alkaras siguran / -FOTO: EPA-EFE/CJ GUNTHER
18/09/2023 u 17:10 h
D.M.D.M.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Alkaras ne ispunjava uslove da igra na Olimpijskim igrama

Mladi Španac nije igrao potreban broj mečeva u Dejvis kupu

IzostanakKarlosa Alkarasa skupo je koštao špansku reprezentaciju, koja je ispala iz Dejvis kupa u Valenciji, ali posljedice po mladog Španca mogu biti puno veće.

Postoji rizik da neće dobiti zeleno svjetlo za učestvovanje na Olimpijskim igrama sljedeće godine u Parizu.

Prema važećim pravilima, uslov za igranje na OI je da je teniser odigrao najmanje dva meča Dejvis kupa u četvorogodišnjem olimpijskom ciklusu, od čega jedan u posljednje dvije godine.

Alkaras je igrao prošle sezone, ali ne i ove sezone, a znajući da će Španija vjerovatno biti domaćin sljedećeg izdanja borbe za trofej, može se očekivati ​​da će ponovno dobiti pozivnicu za grupnu fazu, ali ti će se mečevi igrati nakon Olimpijskih igara.

Prema sadašnjem sporazumu, Dejvis kup će se iduće godine ponovno igrati u Valensiji i Malagi, iako bi se to moglo promijeniti, pogotovo ako Njemac Ditlof von Arnim pobijedi na izborima za Opštu skupštinu ITF-a.

Već je najavio promjenu formata ako osvoji mandat. Skupština je sljedećeg vikend u Kankunu.

Drugim riječima, ako Španija dobije posebnu pozivnicu, neće učestvovati u kvalifikacijskim mečevima na rasporedu u februaru i Alkaras neće ispuniti uslov.

A ako se to ne dogodi, nastaje veliki problem, jer su ti mečevi u nedjelji nakon Australijen opena, a to je termin koji najmanje odgovara najvećim asovima.

Naravno, u tom slučaju bi Alkaras bi imao pravo tražiti izuzeće od ovog pravila, kao što će vjerovatno tražiti i Rafael Nadal.

Međutim, pitanje je ispunjava li uslove, odnosno je li se tokom karijere posebno istakao u Dejvis kupu ili Olimpijskim igrama.

Sa samo 20 godina nikada nije bio dio španske reprezentacije koja je osvojila Dejvis kup, niti je učestvovao na Igrama.

Nadalu će sigurno biti dopušteno da igra na Olimpijskim igrama u Parizu jer ima dvije zlatne olimpijske medalje i pet trofeja Dejvis kup.

Zbog Nadalovih rezultata, Alkaras nema mnogo razloga da traži da se takmiči na Olimpijskim igrama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 11:04