NATO bombardovanje / - EPA-EFE/ DEJAN_TASIC
23/03/2024 u 21:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ambasadori zapadnih zemalja o bombardovanju SRJ: Duboko žalimo zbog izgubljenih života

Dvadeset četvrtog marta 1999. godine počela je vojna intervencija koju niko nije želio, navodi se u zajedničkom saopštenju ambasada Francuske, Italije, Njemačke, Norveške, Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, koje je objavljeno na Fejsbuku britanske Ambasade u Srbiji.

Kako se ističe, operacija saveznička snaga osmišljena je da natjera tadašnjeg predsjednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića da prekine zlostavljanje civilnog stanovništva na Kosovu, da spriječi humanitarnu katastrofu i omogući izbjeglicama i raseljenim licima povratak, a humanitarnim organizacijama pristup Kosovu.

Dodaje se da je vojna operacija pokrenuta nakon što su iscrpljena sva politička i diplomatska sredstva da se Milošević ubijedi da se opredijeli za rešenje putem pregovora i za mir na Kosovu, na osnovu sporazuma iz Rambujea i uz ispunjenje zahtjeva iz Rezolucije 1199 Savjeta bezbjednosti, usvojene u okviru Poglavlja VII, uz podršku Rusije.

- Operacija saveznička snaga nije bila usmjerena protiv naroda Srbije i Crne Gore i osjećamo duboko žaljenje zbog izgubljenih ljudskih života. Danas se sjećamo i žalimo za izgubljenim životima nedužnih, ali i razmišljamo o našoj zajedničkoj budućnosti sa Srbijom i Kosovom u evropskoj porodici naroda - stoji u saopštenju.

Ukazuje se da ambasade podržavaju nalaženje rešenja za spor između Kosova i Srbije, što je hitno pitanje evropske bezbjednosti, i dodaje da su uvjereni da je potpuna primena Ohridskog sporazuma, postignutog pod okriljem i posredstvom Evropske unije, najbolji put napred ka miru i stabilnosti u korist naroda koji žive u Srbiji i Kosovu.

Zeman: Dvije greške NATO - bombardovanje Jugoslavije i kukavičko povlačenje iz Avganistana

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:39